Skip to main content

Σήμερα η εκλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας

Μόνη υποψήφια, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία αναμένεται να λάβει -για πρώτη φορά- τις ψήφους βουλευτών τριών κομμάτων

Στις 10:30 διεξάγεται στην ολομέλεια της Βουλής η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Μόνη υποψήφια, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, νυν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναμένεται να λάβει -για πρώτη φορά- τις ψήφους βουλευτών τριών κομμάτων, ήτοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής. Θα καταψηφίσουν, δηλώνοντας "παρών" οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία προτάθηκε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία κατά την οποία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι, σύμφωνα με το πρόσφατα αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.

Η διαδικασία

Βάσει του αναθεωρημένου άρθρου 32 του Συντάγματος, η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δεν συνδέεται πλέον με τη διάλυση της Βουλής. Το Σύνταγμα προβλέπει έως πέντε ψηφοφορίες για την προεδρική εκλογή. Στις δυο πρώτες χρειάζονται 200 θετικές ψήφοι, στην τρίτη 180, στην τέταρτη 151 και στην τελευταία απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Όλα δείχνουν ότι η κ. Σακελλαροπούλου δεν θα συναντήσει εμπόδια στον δρόμο για το Προεδρικό Μέγαρο, καθώς οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής αθροίζουν 266 βουλευτές και άρα η υποψηφιότητά της αναμένεται να εξασφαλίσει πολύ περισσότερες από τις απαιτούμενες - κατά το Σύνταγμα - 200 ψήφους.

Εφόσον όλα τα παραπάνω επιβεβαιωθούν, μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην κ. Σακελλαροπούλου.

Η ορκωμοσία της αναμένεται να γίνει περίπου στις 13 Μαρτίου, οπότε και λήγει η θητεία του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.