Skip to main content

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου σήμερα για την «Κιβωτό» μετά τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων

Στόχος της σύσκεψης είναι να εξεταστεί η λειτουργία της δομής και η προστασία των παιδιών ενόσω είναι σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα. 

Εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων και αποκαλύψεων ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης σχετικά με όσα καταγγέλλονται για την «Κιβωτό του Κόσμου», ενώ για τις 9:30 το πρωί είναι προγραμματισμένη εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου και του Γ.Γ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Σταμάτη. Όπως τονιζόταν από το Μαξίμου, στόχος είναι να εξεταστεί το πλαίσιο και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την εξασφάλιση της προστασίας των παιδιών όσο θα διαρκέσει η δικαστική διερεύνηση των καταγγελιών στη δομή, καθώς η εισαγγελία Ανηλίκων ερευνά τις καταγγελίες για περιστατικά σωματικής και σεξουαλικής παρενόχλησης στη δομή.

Υπενθυμίζεται ότι σε κυβερνητικό επίπεδο, υπήρξε προχθές και η γνωστοποίηση ανάκλησης της ενίσχυσης που είχε δοθεί προς την ΜΚΟ από το υπουργείο Οικονομικών.

Στο «μικροσκόπιο» των ερευνών έχουν μπει τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις καταγγελίες για ξυλοδαρμό.

Κατ' ουσίαν στην κυβέρνηση θέλουν να εξετάσουν το πλαίσιο και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την εξασφάλιση της προστασίας των παιδιών όσο θα διαρκέσει η δικαστική διερεύνηση των καταγγελιών στη δομή. 

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο ενδεχόμενο να αντικατασταθεί το υφιστάμενο διοικητικό συμβούλιο από ένα μεταβατικό σχήμα με κρατικούς λειτουργούς μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση και εφόσον είναι απαραίτητο να υπάρξει πλήρης αναδιάρθρωση προκειμένου η λειτουργία να συνεχιστεί υπό νέο πλαίσιο.

Κατά τη σύσκεψη θα εξεταστεί το πλαίσιο λειτουργίας της Κιβωτού του Κόσμου το διάστημα που λαμβάνουν χώρα οι εισαγγελικές ενέργειες με γνώμονα την εξασφάλιση της προστασίας των παιδιών χωρίς να κινδυνεύσει η στέγαση τους και η παροχή των απαραίτητων αγαθών για την διαβίωση τους στη δομή.

Αναμένεται η εντατικοποίηση του ελέγχου στην Κιβωτό του Κόσμου με τη συμμετοχή κοινωνικού λειτουργού και ψυχολόγου όσον αφορά τα παιδιά που μένουν σε αυτή, ενώ θα ελεγχθεί όλη η διοικητική δομή και λειτουργία.

Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί από την Ελληνική Αστυνομία στη Δικαιοσύνη η οποία έχει αναλάβει την διερεύνησή της.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, αμέσως μόλις έγιναν γνωστές οι καταγγελίες, ανέστειλαν την οικονομική ενίσχυση και την μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας, αντίστοιχα, χωρίς πάντως να κινδυνεύει η λειτουργία της δομής και κατ’ επέκταση της ομαλής διαβίωσης των παιδιών που φιλοξενεί, καθώς στην αντίθετη περίπτωση, δεκάδες παιδιά να βρεθούν στο δρόμο.

Παρέμβαση Ιερώνυμου

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε δήλωσή του επισήμανε ότι χθες το απόγευμα διέταξε «τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, κατόπιν επώνυμων καταγγελιών ενώπιον των αρμόδιων αρχών, σε βάρος του κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντωνίου Παπανικολάου, στον οποίο και επέβαλα, με απόφασή μου, την απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

«Ως Εκκλησία, είμαστε στη διάθεση των αρχών, προκειμένου να συμβάλουμε, με κάθε τρόπο, στην πλήρη διαλεύκανση αυτής της εφιαλτικής υπόθεσης», επισημαίνει.

Από την πλευρά της «Κιβωτού» κάνουν λόγο για σενάριο ψεύδους και ζητούν την ταχύτερη διερεύνηση και διαλεύκανση «της σκοτεινής αυτής υπόθεσης προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια και το σενάριο ψεύδους και να αρθεί η θλιβερή αυτή σκιά πάνω από τον οργανισμό μας».