Skip to main content

Σήμερα η εξέταση μαρτύρων στην Εξεταστική για τη Siemens

Με τον α΄ αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Παπανικολάου και τους δημοσιογράφους Τάσο Τέλλογλου και Αριστέα Μπουγάτσου ξεκινάει σήμερα η εξέταση των μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens
Με τον α΄ αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Παπανικολάου και τους δημοσιογράφους Τάσος Τέλλογλου και Αριστέα Μπουγάτσου ξεκινάει σήμερα η εξέταση των μαρτύρων, στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens.

Την αυλαία του ανακριτικού έργου θα ανοίξει ο κ. Παπανικολάου στις 10.30 το πρωί. Η απόφαση για την κλήτευση ήταν ομόφωνη προκάλεσε όμως τις πρώτες πολιτικές αψιμαχίες.

Ο κ. Παπανικολάου έχει ασκήσει πειθαρχική δίωξη κατά του ειδικού ανακριτή της υπόθεσης, Νίκου Ζαγοριανού, για απόπειρα δικαστικής συγκάλυψης. Την κλήση του κ. Παπανικολάου ζήτησε το ΠΑΣΟΚ και έγινε δεκτή ομοφώνως από την επιτροπή.

Εξάλλου εκκρεμεί ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Καστανίδη προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να τεθεί σε προσωρινή αργία ο κ. Ζαγοριανός λόγω της άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον του για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατάχρηση εξουσίας.

Στο πόρισμά του ο κ. Παπανικολάου είχε σημειώσει ότι «η διενεργηθείσα ανάκριση αποπνέει οσμή σκανδάλου».

Τα μέλη της επιτροπής έχουν συμφωνήσει, πάντως, να γίνονται αποδεκτές όλες οι προτάσεις για την κλήση μαρτύρων που μπορούν να συμβάλουν στη διερεύνηση της υπόθεσης. Σε αυτό το πλαίσιο η ΝΔ πρότεινε μακρύ κατάλογο μαρτύρων στον οποίο περιλαμβάνονται στελέχη της μητρικής Siemens και της Siemens Ελλάδος, Γερμανοί δικαστικοί και δημοσιογράφοι και σειρά αξιωματούχων του Δημοσίου που έχουν εμπλακεί σε συμβάσεις της Siemens με το ελληνικό δημόσιο.

Ήδη, πάντως, έχουν ακουστεί τα ονόματα του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Γιάννη Κεφαλογιάννη και του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, Χρήστου Μαρκογιαννάκη ο οποίος έκανε τις διαπραγματεύσεις για την παραλαβή του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι από όλες τις πλευρές της εξεταστικής εκφράζεται η επιδίωξη να συνταχθεί ένα και μόνο πόρισμα για την υπόθεση, και όχι πολλά πορίσματα όπως έχει συμβεί μέχρι σήμερα σε όλες τις εξεταστικές της Βουλής.