Skip to main content

Σήμερα η υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση των 18 Rafale

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα υποδεχτεί σήμερα τη Γαλλίδα ομόλογό του, με την οποία θα υπογράψει την απόκτηση των 18 Rafale.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα βρίσκεται σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Φλωράνς Παρλί, καθώς θα πέσουν οι υπογραφές για την αγορά των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Η κ. Παρλί θα βρίσκεται στο υπουργείο στις 13:45 και 15 λεπτά μετά, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Θα ακολουθήσει συνάντηση του υπουργού με τη Γαλλίδα ομόλογό του και στη συνέχεια θα υπογραφεί η Συμφωνία για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale και ακολούθως θα γίνουν δηλώσεις στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.

Πότε αναμένονται τα πρώτα Rafale

Πριν δέκα ημέρες, το νομοσχέδιο για την αγορά των Rafale πέρασε με ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜεΡΑ 25).

Με τις υπογραφές να μπαίνουν σήμερα, δρομολογείται και η άφιξη των πρώτων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία έξι μήνες μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και συγκεκριμένα εντός Ιουνίου, με τον ρυθμό άφιξής τους να αναμένεται να είναι ανά μήνα. Εξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν είκοσι μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης με ρυθμό, επίσης, ένα ανά μήνα. Τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη Rafale θα παραληφθούν μετά το πέρας 26 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

Το κόστος της αγοράς των 18 Rafale ανέρχεται σε 2,32 δισ. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται 1,92 δισ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα αεροσκάφη και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα όπλα που φέρουν.