Skip to main content

Σήμερα η συνάντηση Ομπάμα- Κάμερον

Συνομιλίες που θα επισκιαστούν από τη διαμάχη για την BP αναμένεται να έχουν σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός στην Ουάσινγκτον.
Συνομιλίες που θα επισκιαστούν από τη διαμάχη για την BP αναμένεται να έχουν σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον στην Ουάσινγκτον.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσουν θα είναι ο ρόλος της BP στην καταστροφική πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά και το αν ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός επηρέασε την απόφαση για την απελευθέρωση του βομβιστή του Λόκερμπι από φυλακή στη Σκωτία πέρυσι.

Γράφοντας στη Wall Street Journal, ο Ντέιβιντ Κάμερον, που επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ουάσινγκτον ως Βρετανός πρωθυπουργός, έκανε λόγο σε σαρκαστικό τόνο για την «ατέλειωτη βρετανική ενασχόληση με την κατάσταση της ειδικής σχέσης» μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας, δηλώνοντας ότι ο ίδιος θα δει αντιμετωπίσει «με ρεαλισμό» τις διμερείς σχέσεις. Τόνισε επίσης ότι οι δύο χώρες πρέπει να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα.

Εν μέσω έντονων επικρίσεων για την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, Αμερικανοί βουλευτές έχουν ζητήσει τη διενέργεια επίσημης έρευνας σχετικά με το αν η ΒΡ είχε επίσης ρόλο στην απελευθέρωση του Λίβυου Αμπντέλ Μπασέτ αλ-Μεγκράχι που είχε καταδικαστεί για την τρομοκρατική επίθεση σε πτήση της Pan Am πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 270 άνθρωποι, κυρίως Αμερικανοί.

Η πετρελαϊκή εταιρεία έχει επιβεβαιώσει ότι επιχείρησε να επηρεάσει την κυβέρνηση το 2007 σε σχέση με μία συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, καθώς ανησυχούσε ότι η καθυστέρηση της συμφωνίας θα δημιουργούσε προβλήματα σε συμφωνία άντλησης πετρελαίου στη Λιβύη. Ωστόσο η ΒΡ δήλωσε ότι δεν αναμείχθηκε στις συνομιλίες για την απελευθέρωση του «βομβιστή του Λόκερμπι».

Χθες, η βρετανική κυβέρνηση επανέλαβε ότι η ΒΡ δεν είχε σχέση με την απελευθέρωση και ότι δεν σκοπεύει να διενεργήσει έρευνα γύρω από τη συγκεκριμένη απόφαση, που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, ο Κάμερον συμφώνησε να συναντηθεί με τέσσερις Γερουσιαστές συνομιλίες σχετικά με το ρόλο της ΒΡ στην απελευθέρωση του Μεγκράχι. Η νέα βρετανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει λανθασμένη την απόφαση για απελευθέρωση του «βομβιστή του Λόκερμπι».