Skip to main content

Σήμερα η Βραδιά του Ερευνητή σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και υπόσχεται σε όλους μια βραδιά γεμάτη έρευνα και διαδραστικά πειράματα.

Για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιείται απόψε και στην Ελλάδα η «Βραδιά του Ερευνητή». Ένας ευρωπαϊκός θεσμός με 12 χρόνια ζωής, που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

Ο χώρος της έρευνας ανοίγει πάλι στο ευρύτερο κοινό, δίνοντας τη δυνατότητα για μια γνωριμία με τους ανθρώπους της επιστήμης.

Με σύνθημα «Γνώρισε τη μαγεία της Έρευνας», η κεντρική εκδήλωση στην Ελλάδα πραγματοποιείται στην Αθήνα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος) και παράλληλα στο Πολυτεχνείο (Ιστορικό Συγκρότημα Πατησίων).

Στη Θεσσαλονίκη, τη Βραδιά του Ερευνητή συντονίζει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το οποίο οργανώνει για ακόμα χρονιά την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο Μ1) και υπόσχεται σε όλους μια βραδιά γεμάτη έρευνα, διαδραστικά επιστημονικά πειράματα και μουσική.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 17.00, οπότε και η Βραδιά του Ερευνητή θα ανοίξει τις πύλες της σε επισκέπτες όλων των ηλικιών.

Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες θα δουν από κοντά τη διαδραστική Έκθεση Τεχνολογιών του ΕΚΕΤΑ, θα συνομιλήσουν με τους ερευνητές του Κέντρου και θα συμμετάσχουν σε εντυπωσιακά πειράματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας από τους Physics Partizani τη ReAcTiON του ΑΠΘ  και τους Β.Α.Τ., αντίστοιχα ενώ θα δουν από κοντά το ανανεωμένο ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό μονοθέσιο, που κατασκευάστηκε από τη φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ «Aristotle University Racing Team Electric» (ARISTURTLE).

Ακόμη, θα γνωρίσουν τα μυστικά του νυχτερινού ουρανού με τη βοήθεια του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας και θα παρακολουθήσουν μια διαδραστική performance σαπουνόφουσκας με στοιχεία από το θέατρο, τον χορό, την τέχνη της ακροβατικής και του θεάτρου δρόμου από την καλλιτεχνική ομάδα La Petite Marguerite. Οι μικροί θα πάρουν μέρος σε έναν πρωτότυπο αγώνα ανακύκλωσης, θα φτιάξουν την πόλη με την πιο καθαρή ενέργεια σε ένα παιχνίδι πρωτότυπου σχεδιασμού από την AddArt ενώ θα χρησιμοποιήσουν παίζοντας, μια γλώσσα προγραμματισμού μέσω του πολυβραβευμένου συστήματος CubesCoding!

Στη Βραδιά του Ερευνητή θα συμμετάσχει φέτος το μουσικό συγκρότημα The Dude με την τραγουδίστρια Αλεξάνδρα Σιετή, που θα ξεσηκώσει τους επισκέπτες καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ηχοχρωμάτων με μουσική funk, blues και jazz. Την αυλαία θα ρίξει έχοντας ολοκληρώσει το ταξίδι του στην Καρδίτσα και την Πάτρα, το πρωτότυπο δρώμενο «The Street Value of Science», ένα επιστημονικό και μουσικό ταξίδι, όπου ο Θανάσης Κωνσταντόπουλος από το ΕΚΕΤΑ παρουσιάζει με απλό τρόπο επίκαιρα ερευνητικά θέματα που προκύπτουν από τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, σε ένα χαλαρό και ευχάριστο περιβάλλον πλαισιωμένα με ζωντανή μουσική από ένα από τα δυναμικότερα Blues-Rock group της Ευρώπης, τους «Νίκος Ντουνούσης και οι Backbone».

Βραδιά του Ερευνητή στην υπόλοιπη Ελλάδα

Εκδηλώσεις διοργανώνουν επίσης σήμερα το ΕΛΚΕΘΕ (Θαλασσόκοσμος) και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο Κρήτης, η Ομάδα ΜΕΤΕΟ του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Γουλανδρή στο Ρέθυμνο, ο «Δημόκριτος» στην Καλαμάτα για το υποβρύχιο τηλεσκόπιο νετρίνων KM3NeT, το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» στην Ξάνθη και ο Αστρονομικός Σταθμός Κρυονερίου Κορίνθου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.researchersnight.gr/thessaloniki.el.aspx