Skip to main content

Σήμερα οι υπογραφές για το διασυνοριακό πάρκο στις Πρέσπες

Υπογράφεται σήμερα, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία και την πΓΔΜ, συμφωνία προστασίας του οικοτόπου των Πρεσπών μέσω της δημιουργίας «διασυνοριακού πάρκου».
Δέκα χρόνια μετά τη διακήρυξη για την ίδρυση του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων και μόλις δύο μήνες από τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της πΓΔΜ, υπογράφεται, σήμερα, Τρίτη, στην Πύλη Πρεσπών, η συμφωνία προστασίας του μοναδικού αυτού οικοτόπου, η πρώτη του είδους διασυνοριακή συμφωνία στην περιοχή της Βαλκανικής.

Η συμφωνία θα υπογραφεί από τους υπουργούς Περιβάλλοντος της Ελλάδας, Τίνα Μπιρμπίλη, της Αλβανίας, Φατμίρ Μεντίου και της πΓΔΜ, Νετζάτι Γιακούπι και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία θα εκπροσωπήσει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Σταύρος Δήμας, ενώ αναμένεται και σύντομη τοποθέτηση του εκπροσώπου της Σύμβασης Ραμσάρ, Τομπάιας Σαλάθ.

Η συμφωνία περιέχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, καθώς και ευκαιρίες για το φυσικό περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή και, κυρίως, θα θεσπίσει μόνιμες δομές συνεργασίας, στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και την αειφόρο ανάπτυξη της Πρέσπας.

Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει η αρμόδια υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη: «Η ομορφιά και η οικολογική αξία των Πρεσπών είναι αναγνωρισμένες διεθνώς, όπως είναι και ανάγκη η προστασία τους. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε επιτύχει την πρώτη Διακρατική Συμφωνία προστασίας οικοτόπου, που έχει γίνει στα Βαλκάνια. Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες και ικανοποιημένοι, γιατί με τη συμφωνία αυτή κλείνει ένας κύκλος προσπαθειών για τη διαφύλαξη ενός τόσο πολύτιμου φυσικού κεφαλαίου».

Το πρώτο βήμα για την ενιαία και ολοκληρωμένη προστασία της περιοχής των Πρεσπών έγινε το 2000, με τη διακήρυξη των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ για την ίδρυση του διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών, πρώτο του είδους του στα Βαλκάνια. Στόχος ήταν η διαφύλαξη του «εύθραυστου» οικοσυστήματος της περιοχής, αλλά και η ενίσχυση της συνεργασίας των λαών, που κατοικούν γύρω από τις δύο λίμνες, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτιστικό -και όχι μόνο- επίπεδο.

Λίγο μετά τη διακήρυξη αυτή για την ίδρυση του Πάρκου, ακολούθησε η σύσταση της τριμερούς, άτυπης, Συντονιστικής Επιτροπής του Πάρκου Πρεσπών, η οποία αποτέλεσε το μέσο για επικοινωνία, ανταλλαγή πληροφοριών, συνεργασία, καθώς και καλλιέργεια εμπιστοσύνης μεταξύ των τριών μερών. Από το 2001 έως σήμερα, η Συντονιστική Επιιτροπή έχει προωθήσει το σχεδιασμό και την εκτέλεση κοινών προγραμμάτων για την προστασία της περιοχής και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της. Η ανάπτυξη του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών αποτέλεσε ένα από τα πρώτα επιτεύγματα της τριμερούς συνεργασίας.

Το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους, έθεσε για πρώτη φορά το πλαίσιο για ένα συνολικό ορθολογικό σχεδιασμό για το μέλλον της περιοχής και έχει υιοθετηθεί από τους φορείς των τριών κρατών. Στο πλαίσιο της δεκαετούς συνεργασίας, πολλοί τοπικοί φορείς (κυρίως οι Δήμοι και οι ΜΚΟ) συνεργάζονται για την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων, ενώ διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί προσφέρουν ουσιαστική οικονομική υποστήριξη.

Το διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών αποτελεί αξιοπρόσεκτο παράδειγμα συμμόρφωσης με το διεθνές περιβαλλοντικό δίκαιο, αλλά μέχρι σήμερα λειτουργούσε χωρίς μια νομικά δεσμευτική συμφωνία μεταξύ των τριών κρατών. Ακόμη, όμως, και υπό αυτό το νομικό καθεστώς, το Πάρκο Πρεσπών έχει να επιδείξει σημαντικές, κοινές, δράσεις, που συμβάλλουν όχι μόνο στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, αλλά και στην έμπρακτη προσέγγιση γειτονικών λαών.

Πρέσπα: «Θησαυροφυλάκιο» βιοποικιλότητας

Η λεκάνη της Πρέσπας διακρίνεται για την έξοχη βιοποικιλότητά της, που έχει αναγνωριστεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, όχι μόνο για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της, αλλά και για την ποιότητα και σπανιότητα των ειδών που «φιλοξενεί».

Πάνω από 260 είδη πουλιών, 1.500 είδη φυτών, 23 είδη ψαριών, 60 είδη θηλαστικών συνθέτουν τη σπάνια βιοποικιλότητα της Πρέσπας. Τα δύο είδη πελεκάνων, ο αργυροπελεκάνος και ο ροδοπελεκάνος, οι λαγγόνες, τα επτά είδη ερωδιών, οι σταχτόχηνες και οι χαλκόκοτες καταδεικνύουν τη μοναδικότητα της λεκάνης των Πρεσπών, η οποία φιλοξενεί και τη μεγαλύτερη αναπαραγωγική αποικία αργυροπελεκάνων στον κόσμο (1.200-1.400 ζευγάρια).