Skip to main content

Σήμερα πέφτει η αυλαία της Γιορτής Μελιού Θεσσαλονίκης

Σήμερα η τελευταία ημέρα της τριήμερης Γιορτής Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης στο Πεδίο του Άρεως - Διαβάστε το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Σήμερα πέφτει η αυλαία της 10ης Γιορτής Μελιού Θεσσαλονίκης. Κυψέλες με ζωντανές μέλισσες, κηραλοιφές, μεγάλη ποικιλία σπάνιων ελληνικών μελιών, προϊόντα της μέλισσας, γύρη, βασιλικό πολτό, κερί, πρόπολη, ποτά από μέλι, συνταγές, τρόπους συλλογής και χρήσης των προϊόντων κυψέλης, επίδειξη τρύγου σε παραδοσιακή μελισσοκομική σκηνή, καθώς και καλλυντικά από τα προϊόντα της μέλισσας, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν όσοι επισκεφθούν σήμερα τελευταία ημέρα την τριήμερη Γιορτή Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης στο Πεδίο του Άρεως.

Καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας θα γίνεται συνεχής ενημέρωση των καταναλωτών από το προσωπικό του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ενώ όσοι την επισκεφθούν θα έχουν την δυνατότητα να γευτούν μέλι με γιαούρτι και με λουκουμάδες. Συγκεκριμένα, ετοιμάζονται 10.000 λουκουμάδες, 1.000 κιλά γιαούρτι και 100 κιλά μέλι, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της γιορτής, τα Εργαστήριο Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας του ΑΠΘ, Μελισσοκομικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και η 5η Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Όλα τα προϊόντα που θα διατεθούν θα είναι ελεγμένα για την αγνότητα και τη γνησιότητά τους από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας του ΑΠΘ, εγγυώνται οι διοργανωτές.

Οι σημερινές εκδηλώσεις είναι:

11:00-13:00 Τα παιδιά ζωγραφίζουν ετικέτες μελιού. Γραμματοχυμός-Εργαστήριο Γραφιστικής Τέχνης. Οπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ελισάβετ Λαζαρίδου, οι ζωγραφιές των παιδιών θα τυπωθούν και θα «κοσμήσουν» 400 βαζάκια των 40 ml που θα μοιραστούν στους επισκέπτες της γιορτής

16:00-18:00 «Περνά-Περνά η μέλισσα» Kids Fun Factory

18:00-19:00 Θέατρο σκιών «Ο Καραγκιόζης μελισσοκόμος» με τον Σταύρο Γκουρλίτσα

20:00 Μουσική βραδιά με το συγκρότημα Trio Cubari (υπό την αιγίδα του Ωδείου Σείριος)

Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαγειρική με προϊόντα κυψέλης από τον σεφ Γιώργο Παλησίδη (Σάββατο 12:00-14:00 και Κυριακή 13:00-15:00).

Η μελισσοκομία στην Ελλάδα σε αριθμούς
Η μελισσοκομία αντιπροσωπεύει το 2,5% της παγκόσμιας ζωικής παραγωγής. Υπάρχουν 65 εκατομμύρια κυψέλες, που δίνουν 1,5 εκατ. τόνους μέλι το χρόνο, με την πρωτοκαθεδρία να διατηρεί η Κίνα, ενώ η ΕΕ συνεισφέρει σε ποσοστό 25%. Η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται στην έκτη θέση, όσον αφορά την παραγωγή, με 16.000 τόνους μελιού ετησίως, ωστόσο κατέχει τη δεύτερη θέση στον αριθμό κυψελών και την πρώτη σε ό,τι αφορά την πυκνότητά τους (10 κυψέλες/τετραγωνικό χλμ). Από τη συνολική παραγωγή, η Ελλάδα εξάγει περισσότερους από 520.000 τόνους και εισάγει 2.200 τόνους μέλι, με την κατανάλωση να ισοδυναμεί σε 1,8 κιλά/άτομο, το έτος.

Το ελληνικό μέλι, ως άκρως ποιοτικό, εξάγεται ολοένα και περισσότερο σε Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αγγλία και Σαουδική Αραβία, ενώ μελισσοκόμοι κάνουν "ανοίγματα", έστω και δειλά, στην Ινδία και τις σκανδιναβικές χώρες.
Στο μεταξύ, η πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ελισάβετ Λαζαρίδου, που αριθμεί 650 μέλη, είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι η παραγωγή παρουσιάζει πτώση, την τελευταία τετραετία, λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά και ασθενειών, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στις ελληνοποιήσεις, που όπως τόνισε «γίνεται χαμός και βλάπτουν σημαντικά τον κλάδο». Τόνισε, ότι για όλα τα προαναφερόμενα ζητήματα διεξάγεται διάλογος με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μεταξύ άλλων συνέστησε σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον κλάδο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού όπως επισήμανε χαρακτηριστικά «πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα, που απαιτεί σοβαρό ποσό επένδυσης και γνώσεις».