Skip to main content

Στο «πορτοκαλί» σήμερα η Θεσσαλονίκη - Ορατή η απειλή του lockdown

Δεδομένη η είσοδος του νομού στο Επίπεδο 3. Εκφράζονται φόβοι για lockdown, αλλά μετά την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των νέων μέτρων.

Σήμερα αναμένεται να κηρυχθεί η είσοδος της Θεσσαλονίκης στο Επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης - «πορτοκαλί»), με τα επιδημιολογικά δεδομένα να επιδεινώνονται διαρκώς.

Το Επίπεδο 3 πέραν της ευρύτερης χρήσης της μάσκας και ορισμένων παρεμβάσεων στην εστίαση (τέσσερα αντί έξι ατόμων στα τραπέζια και κλείσιμο καταστημάτων μισή ώρα νωρίτερα) δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα, αλλά είναι το σκαλί πριν το Επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου - «κόκκινο») και την έναρξη λειτουργίας με χαρακτηριστικά lockdown.

Το όριο των εννέα ατόμων στις συναθροίσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους είναι επίσης ένα μέτρο, που θα ελεγχθεί αυστηρά, ενώ περιορισμοί στον αριθμό των πολιτών μπαίνουν σε όλους τους κλειστούς χώρους εκδηλώσεων.

Μάλιστα, νωρίτερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έστειλε μήνυμα ότι οι αρχές θα κάνουν ελέγχους σε κάθε πλατεία και δεν θα «ανεχθούν τους λίγους ανεύθυνους».

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη-Χρυσοχοϊδης: Καμία ανοχή στους ανεύθυνους - Έλεγχοι σε κάθε πλατεία

Ήδη σήμερα το πρωί ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ επισήμανε τον κίνδυνο όχι μόνο για το επίπεδο επιτήρησης 3, αλλά και για χαρακτηριστικά lockdown στη Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα, εφόσον συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση.

«Αν τώρα δεν πάρουμε μέτρα και δεν τα εφαρμόσουμε και τηρήσουμε σωστά όλοι, θα χρειαστούν και νέα μέτρα, τα οποία θα είναι δύσκολα να τα διαχειριστεί η οικονομία. Θα πάμε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού και θα μπούμε σε lockdown. Αυτό αφορά κυρίως τη Θεσσαλονίκη. Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα, θα βρεθούμε μπροστά σε πολύ οδυνηρές αποφάσεις. Είναι καθαρά θέμα του πώς εφαρμόζονται τα μέτρα. Ναι, θα πάμε σε lockdown, αν δεν αντιληφθούμε όλοι ότι η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη. Θα πάμε σε lockdown ή σε μέτρα με χαρακτηριστικά lockdown. Η επιδημιολογική εικόνα κρέμεται από μια κλωστή. Κινδυνεύουμε από λίγους και απερίσκεπτους να βρεθούμε αντιμέτωποι με τρομακτικά υγειονομικά και οικονομικά προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Διαβάστε - Τζιτζικώστας: Στο πορτοκαλί από σήμερα, lockdown αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα

Στην αρμόδια επιστημονική επιτροπή ενδεχόμενο lockdown για τη Θεσσαλονίκη δεν έχει ακόμη εξεταστεί, όπως διευκρίνισαν μέλη της, καθώς όπως υποστήριξαν η μετάβαση στο Επίπεδο 3 είναι δεδομένη και θα απαιτηθεί μια περίοδος τουλάχιστον μιας εβδομάδας έως δέκα ημερών και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους εκ νέου προκειμένου με νέα πλέον επιδημιολογικά δεδομένα να εξεταστούν τα όποια επόμενα μέτρα.

Διαβάστε - Κορωνοϊός: Στα πόσα κρούσματα θα πάει σε μερικό lockdown η Θεσσαλονίκη

Αύριο το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, θα έχει σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, τους αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και Δημόσιας Υγείας, Χρήστο Μήττα, καθώς και τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπη Στεργιάδη.

Στη σύσκεψη θα εξεταστεί η λήψη τυχόν επιπλέον μέτρων, διότι η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει και η πιθανότητα τοπικών lockdown είναι πιο κοντά από ποτέ. Επίσης, μπορεί η Θεσσαλονίκη να είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση, όμως αυξημένη είναι πλέον η επικινδυνότητα και σε άλλους νομούς, όπως η Πέλλα και οι Σέρρες.

Αυτό που προσπαθούν να αποφύγουν οι αρμόδιοι είναι το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η είσοδος και έξοδος από τα όρια μιας περιφερειακής ενότητας στην Κεντρική Μακεδονία, που θα είχε χαρακτηριστικά lockdown και θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες αναλόγως της διάρκειας. Ωστόσο, στο τραπέζι αναμένεται να πέσει και η πιθανότητα επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.

Οτιδήποτε αποφασιστεί τις επόμενες μέρες θα γίνει σε συνεννόηση με την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων, που άλλωστε εισηγούνται όλα τα αναγκαία μέτρα.

Είναι πιο πιθανή η ακύρωση όλων των εκδηλώσεων του τριημέρου της 26ης – 28ης Οκτωβρίου. Ήδη η παρέλαση της 28ης έχει ακυρωθεί, ενώ το ίδιο αναμένεται να αποφασιστεί και για τις εκδηλώσεις της ερχόμενης Δευτέρας. Η δοξολογία στον ιερό ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου εξετάζεται να μην πραγματοποιηθεί, καθώς οι αρμόδιοι γνωρίζουν ότι χιλιάδες πιστοί θα συρρεύσουν, ενώ και οι ίδιοι θέλουν να δώσουν το καλό παράδειγμα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη φέρεται να έχει εκτός προγράμματος την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ενώ εφόσον η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αποφασίσει να έρθει θα το κάνει χωρίς επισημότητες, απλώς για να προσκυνήσει.