Skip to main content

Στους Ψαράδες η υπογραφή συμφωνίας με πΓΔΜ-Όλες οι προετοιμασίες(φωτο)

Στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας και παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα υπογραφεί η συμφωνία για την ονομασία της γειτονικής χώρας

Σε ένα μέρος με ισχυρό συμβολισμό, στο χωριό των Ψαράδων δίπλα στη λίμνη των Πρεσπών και με θέα την ΠΓΔΜ θα υπογραφεί η ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να φθάσει γύρω στις 10:30 το πρωί στο παραλίμνιο χωριό, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν και την εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτιέρες, Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε με σινούκ από την Αθήνα και έπειτα οδικώς θα κατευθυνθεί προς τις Πρέσπες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ θα υποδεχθούν τους ομολόγους τους, Ζόραν Ζάεφ και Νικολά Ντιμιτρόφ που θα καταφτάσουν με σκάφος από την απέναντι πλευρά. Οι δύο ηγέτες και ΥΠΕΞ θα συναντηθούν στο ξύλινο ντεκ πάνω στη λίμνη και θα κατευθυνθούν μαζί στο σημείο όπου θα υπογραφεί η συμφωνία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι θα τους υποδεχθούν στη μαρίνα και αμέσως μετά θα μεταβούν σε διαμορφωμένη εξέδρα.

Στο σημείο δίπλα στη λίμνη έχει στηθεί η τέντα ενώ οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις για την άφιξη των αντιπροσωπειών Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Την τελική συμφωνία για την επίλυση των διαφορών που περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα υπογράψουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο Σκοπιανός ομόλογός του Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Μετά τη λήξη της τελετής, οι πρωθυπουργοί, ΥΠΕΞ και μικρές αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα επιβιβαστούν σε σκάφος και θα μεταβούν στο Οτέσοβο όπου θα ακολουθήσει γεύμα.

Παρόντες στην τελετή είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη Μακεδονία και η υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Εν τω μεταξύ, πρωτοφανή είναι τα μέτρα ασφαλείας και απαγόρευσης κυκλοφορίας στην περιοχή της Φλώρινας. Ηδη από το μεσημέρι του Σαββάτου περιπολικά της αστυνομίας στήνουν μπλόκα στο δρόμο που οδηγεί από τη Φλώρινα στις Πρέσπες, ώστε να μην υπάρξει κάποια δυσάρεστη έκπληξη όσον αφορά στη διοργάνωση.

Παράλληλα, στις 11.00 είναι η συγκέντρωση κατά της υπογραφής της συμφωνίας στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου στη Φλώρινα.