Skip to main content

Σήμερα το μεσημέρι η συνάντηση μεταξύ Τσίπρα και Ερντογάν

Στην κορυφή της ελληνικής ατζέντας βρίσκεται η πολύμηνη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολη.

Στις 3.30 μετά το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Στην κορυφή της ελληνικής ατζέντας βρίσκεται η πολύμηνη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έστειλε ήδη το μήνυμά του στον Τούρκο πρόεδρο.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟικής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟική χώρα, για περισσότερους από τέσσερις μήνες, επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, επισήμανε από το βήμα της Συνόδου.

Κάλεσε μάλιστα την Άγκυρα να επουλώσει την πληγή με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Σε παρέμβασή του στο δείπνο εργασίας, με το οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της Συνόδου, ο κ Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για την επίλυση περιφερειακών και διεθνών διαφορών και να προχωρήσει ο διάλογος με τη Ρωσία.