Skip to main content

Συμφωνία για αγορά S-400 υπέγραψε η Ινδία με τη Ρωσία

Αγορά πέντε μονάδων του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αποφάσισε να πραγματοποιήσει το Νέο Δελχί. Αναμένεται η αντίδραση των Η.Π.Α.

Συμφωνία για την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 έναντι πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέγραψε η Ινδία

Η υπογραφή της σύμβασης για την αγορά πέντε μονάδων S-400 πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της επίσκεψης του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Νέο Δελχί και προβλέπει την παράδοση των όπλων εντός των επόμενων δύο χρόνων. Η Ινδία αναμένεται να τοποθετήσει τις συστοιχίες σε στρατηγικά σημεία, κυρίως για την προστασία μεγάλων πόλεων ή πετρελαιοπηγών από αεροπορικές επιθέσεις.

Η αγορά του συστήματος αναμένεται να προκαλέσει την ενόχληση των Η.Π.Α., που δια νόμου μπορούν να επιβάλουν κυρώσεις σε χώρες που εμπλέκονται σε «σημαντικές συναλλαγές» με την ρωσική αμυντική βιομηχανία – μέτρο που υιοθετήθηκε ως αντίποινα για τις ρωσικές παρεμβάσεις στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών και του συστήματος S-400 από την Μόσχα.

Η Ινδία ωστόσο φαντάζει αισιόδοξη πως θα αποφύγει τις κυρώσσεις, καθώς η αγορά των ρωσικών πυραύλων αποσκοπεί πρωτίστως στο να κλείσει η «ψαλίδα» έναντι της Κίνας. Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει σύσφιξη των σχέσεων με το Νέο Δελχί ως αντίβαρο στην διεκδικητική πολιτική του Πεκίνου.