Skip to main content

Συμφωνία για την πρώτη κατοικία - Τα όρια υπαγωγής στην προστασία

Συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζιτών για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη - Και τα επαγγελματικά δάνεια με ενέχυρο α' κατοικία στη ρύθμιση.

Σε συμφωνία κατέληξαν πριν από λίγο κυβέρνηση και τραπεζίτες για το θέμα του διαδόχου σχήματος του νόμου Κατσέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση είναι τα εξής:

-Αντικειμενική αξία κατοικίας 250.000 ευρώ

-Υπόλοιπο δανείου 130.000 ευρώ

-Εισοδηματικά κριτήρια:

α) 12.500 ευρώ για ένα άτομο

β) 21.000 ευρώ για το ζευγάρι

γ) 5.000 ευρώ για κάθε παιδί

-Κούρεμα του υπολοίπου ποσού δανείου όταν η αξία του υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτο

Σημαντικό θεωρείται ότι στη νέα ρύθμιση μπαίνουν και τα επαγγελματικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.

Οι δύο πλευρές σε σύσκεψη που ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα προσπάθησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε ότι αφορά το ύψος της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που θα προστατεύεται αλλά και το ύψος του υπόλοιπου του δανείου μέχρι του οποίου οι δανειολήπτες θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Τελικά βρέθηκε η χρυσή τομή κάπου στην μέση.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Τσίπρας, Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Λιάκος και Φωτίου.

Από την πλευρά των τραπεζιτών, παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ.κ. Ψάλτης, Μεγάλου, Καραβίας, Μυλωνάς και ο αναπληρωτής CEO της Eurobank και υπεύθυνος για τα NPLs της ΕΕΤ κ. Καλαντώνης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.