Skip to main content

Συμφωνία Gilead με πέντε φαρμακοβιομηχανίες για παραγωγή remdesivir

Στόχος έχει να επεκτείνει περαιτέρω τον εφοδιασμό του remdesivir, του φαρμάκου που έχει δείξει επιτυχία σε ορισμένες δοκιμές για θεραπεία της Covid-19

Η Gilead υπέγραψε συμφωνίες με πέντε φαρμακοβιομηχανίες από την Ινδία και το Πακιστάν για την παραγωγή remdesivir. Στόχος έχει να επεκτείνει περαιτέρω τον εφοδιασμό του remdesivir, του φαρμάκου που έχει δείξει επιτυχία σε ορισμένες δοκιμές για θεραπεία της Covid-19.

Οι συμφωνίες αυτές επιτρέπουν στις εταιρείες - Cipla, Ferozsons Laboratories, Hetero Labs, Jubilant Lifesciences και Mylan - να κατασκευάζουν remdesivir για διανομή σε 127 χώρες, ανακοίνωσε η εταιρεία. Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για φτωχές χώρες, χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gilead.

Βάσει των συγκεκριμένων συμφωνιών αδειοδότησης, οι πέντε φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να καθορίσουν τις δικές τους τιμές για το γενόσημο προϊόν που παράγουν, μεταδίδει το euro2day.gr.

Οι άδειες δεν υπόκεινται σε δικαιώματα εκμετάλλευσης έως ότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώσει τη λήξη της Διεθνούς Έκτακτης Ανάγκης για τη Δημόσια Υγεία σχετικά με την Covid-19 ή μέχρι να εγκριθεί ένα φαρμακευτικό προϊόν διαφορετικό από το remdesivir ή ένα εμβόλιο για τη θεραπεία ή την πρόληψη της Covid-19, σημειώνει η εταιρεία.