Skip to main content

Συμφωνία ΗΠΑ-Βουλγαρίας για φθηνότερο LNG από το ρωσικό φυσικό αέριο

Στα τέλη Απριλίου η Gazprom διέκοψε μονομερώς τις προμήθειες φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, γεγονός που ανάγκασε τη χώρα να βρει εναλλακτικές.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ διαπραγματεύτηκε την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βουλγαρία σε τιμές χαμηλότερες από αυτές της Gazprom, ανακοίνωσε την Τετάρτη (11 Μαΐου) η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση έγινε μετά τη συνάντηση του Πέτκοφ με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο. Λεπτομέρειες σχετικά με συγκεκριμένες τιμές και ποσότητες δεν είναι ακόμη διαθέσιμες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Γκεόργκι Νταναΐλοφ σχολίασε ότι οι εργασίες για την ιδέα των εναλλακτικών προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο.

«Πρόκειται για την ολοκλήρωση των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», δήλωσε στην τηλεόραση της Nova. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη τιμή εξαρτάται από πολλούς όρους, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα γίνει η παράδοση.

«Προς το παρόν δεν έχω λεπτομέρειες. Είναι πολύ πιθανό η τιμή να είναι χαμηλότερη από εκείνη της Gazprom, διότι η τιμή της Gazprom είναι αρκετά υψηλή», δήλωσε ο Νταναΐλοφ.

«Η τιμή του φυσικού αερίου μέσω αγωγών, όταν παραδίδεται σε απόσταση άνω των 4.000 χιλιομέτρων, σίγουρα γίνεται αρκετά υψηλή και μπορεί να είναι υψηλότερη από εκείνη του υγροποιημένου φυσικού αερίου», εξήγησε ο Βούλγαρος αναπληρωτής υπουργός. Προσθέτοντας ότι η Βουλγαρία πιθανότατα θα λαμβάνει τακτικές προμήθειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τέτοια είναι η γενική συμφωνία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την έναρξη τακτικών προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες», υπενθύμισε ο Νταναΐλοφ.

Στα τέλη Απριλίου, η Gazprom διέκοψε μονομερώς τις προμήθειες φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία κατά παράβαση των υφιστάμενων συμφωνιών. Και οι δύο πλευρές αρνήθηκαν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank. Η υπόλοιπη ΕΕ, με εξαίρεση την Ουγγαρία, αρνείται επίσης να πληρώσει σε ρούβλια, αλλά η Ρωσία συνέχισε μέχρι στιγμής την προμήθεια.

Αυτό ανάγκασε τη Βουλγαρία να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές. Στα τέλη Μαρτίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν μια συμφωνία για την αύξηση των εισαγωγών αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, η οποία θα μείωνε την εξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.

Επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου θα πρέπει να παραδοθούν στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2022.

Πριν από την αναστολή του ρωσικού φυσικού αερίου, η Βουλγαρία λάμβανε φυσικό αέριο από την Gazprom σε μία από τις χαμηλότερες τιμές στην ΕΕ, επειδή λειτουργούσε με μακροπρόθεσμο συμβόλαιο.

Στα τέλη Ιουνίου θα είναι έτοιμος ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, μέσω του οποίου η Βουλγαρία θα λαμβάνει επιπλέον 1 δισ. κυβικά μέτρα. φυσικού αερίου ετησίως, το οποίο είναι αρκετό για το 1/3 της συνολικής κατανάλωσης. Οι αρχές της Σόφιας προσπαθούν να διαπραγματευτούν τριπλασιασμό των προμηθειών από το Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή: Euroactiv