Skip to main content

Συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν για εκεχειρία στην Ιντλίμπ

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι από σήμερα τα μεσάνυχτα θα ισχύσει εκεχειρία στη συριακή επαρχία, ώστε να εκτονωθεί η ένταση.

Μετά από έξι και πλέον ώρες συνομιλιών, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν σε εκεχειρία στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, καθώς και στη δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι από σήμερα τα μεσάνυχτα θα ισχύσει εκεχειρία στη συριακή επαρχία, ωστέ να εκτονωθεί η οξυμένη ένταση του τελευταίου διαστήματος στην περιοχή.

«Από τα μεσάνυχτα η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα «διατηρεί το δικαίωμα να αντιδράσει με όλη της την ισχύ και οπουδήποτε ενάντια σε οποιαδήποτε επίθεση του καθεστώτος» της Δαμασκού.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η προσωπική επαφή των δύο ηγετών επιτρέπει να βρεθούν κοινές προσεγγίσεις στην επίλυση σειράς διεθνών προβλημάτων.

Η κατ' ιδίαν συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διήρκησε δυόμισι ώρες, ενώ η συνάντηση των αντιπροσωπειών, στην οποία προήδρευσαν οι δύο ηγέτες διήρκησε περισσότερες από τρεις ώρες.

Στις αντιπροσωπείες συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας και εκπρόσωποι των μυστικών υπηρεσιών από τις δύο χώρες.

Περιπολίες και ασφαλής διάδρομος έξω από την Ιντλίμπ



Άγκυρα και Μόσχα συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν ασφαλή διάδρομο 6 χιλιόμετρα βόρεια και 6 χιλιόμετρα νότια του αυτοκινητοδρόμου Μ4 στην Ιντλίμπ. Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, μέσα σε διάστημα 7 ημερών, θα συμφωνήσουν στις παραμέτρους του διαδρόμου ασφαλείας.

Παράλληλα, στις 15 Μαρτίου δυνάμεις της Ρωσίας και της Τουρκίας θα ξεκινήσουν περιπολίες κατά μήκος της εθνικής οδού Μ4.

Πυρά Ερντογάν κατά Συρίας

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο κύριος στόχος του συριακού καθεστώτος είναι να εκκενώσει την Ιντλίμπ, προκαλώντας νέα μεταναστευτική πίεση στην Τουρκία. Παράλληλα, σημείωσε ότι η δημιουργία μιας νέας κατάστασης στην Ιντλίμπ είναι αναπόφευκτη, μετά τα «θλιβερά γεγονότα της επιθετικότητας του καθεστώτος που στοχεύουν Τούρκους στρατιώτες».

Ο Ερντογάν επιχείρησε να δείξει ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις διατηρούνται, καθώς έκανε λόγο για πνεύμα συνεργασίας, με μοναδική συνεισφορά στις διεθνείς προσπάθειες για το συριακό ζήτημα.

Αμέσως μετά την κατάπαυση του πυρός, θα υπάρξουν κι άλλα βήματα, ανέφερε, σημειώνοντας ότι το καθεστώς της Συρίας είναι υπεύθυνο για την παραβίαση της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας.

Πούτιν: Οι συνομιλίες δεν ήταν εύκολες με τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά βρήκαμε κοινά αποδεκτή λύση για την κατάσταση στην Ιντλίμπ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετά το τέλος των συνομιλιών δήλωσε ότι οι συνομιλίες δεν ήταν εύκολες αλλά ήταν θετικές και ότι οι δύο χώρες βρήκαν μια κοινά αποδεκτή λύση στο πρόβλημα που σχετίζεται με την όξυνση της κατάστασης στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Η Ρωσία και η Τουρκία, είπε ο Ρώσος πρόεδρος, κατέληξαν σε κοινή συμφωνία για τη διευθέτηση της κατάστασης στη Συρία, τα σημεία της οποίας ανακοίνωσαν εν συνεχεία οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν πρέπει να θέσει τέλος στα δεινά των αμάχων στη Συρία, στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι « δεν συμφωνούμε πάντα με τους Τούρκους εταίρους μας όσον αφορά στις εκτιμήσεις των όσων συμβαίνουν στην Συρία, αλλά κάθε φορά σε κρίσιμες στιγμές, βασιζόμενοι στο υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων που έχει επιτευχθεί, μέχρι τώρα καταφέρναμε να βρίσκουμε σημεία τομής σε σημεία αμφιλεγόμενα που ανέκυπταν, να καταλήγουμε σε αποδεκτές λύσεις. Αυτό συνέβη και αυτή την φορά».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε και στη στενή προσωπική επαφή που έχει με τον Τούρκο πρόεδρο, η οποία όπως είπε, μας επιτρέπει να βρίσκουμε κοινές προσεγγίσεις στην λύση διεθνών προβλημάτων.