Skip to main content

Συμφωνία Πρεσπών: Δυσμενείς συνέπειες για τα ελληνικά προϊόντα

Σε σχετική επιστολή επισημαίνεται ότι η συμφωνία των Πρεσπών αφήνει σε πλήρη αοριστία μεταξύ άλλων και το θέμα της εμπορικής ονομασίας.

Μια πιθανή επίσημη και αναγνωρισμένη από την Ελλάδα χρήση της ονομασίας «Μακεδονικός/ή/ό» σε διατροφικά ή άλλα προϊόντα από επιχειρήσεις της ΠΓΔΜ μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, θα έχει δυσμενέστατες συνέπειες για τα αντίστοιχα προϊόντα των ελληνικών επιχειρήσεων, προειδοποιεί το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), σε ανοικτή επιστολή τους προς βουλευτές και κόμματα.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι η συμφωνία των Πρεσπών αφήνει σε πλήρη αοριστία μεταξύ άλλων και το θέμα της εμπορικής ονομασίας, των εμπορικών σημάτων και της επωνυμίας των προϊόντων της μακεδονικής γης.

Όπως τονίζεται, αδιανόητη και απόλυτα δυσμενής για τα ελληνικά συμφέροντα είναι η προβλεπόμενη βάσει της συμφωνίας χρήση από την ΠΓΔΜ των κωδικών χώρας ΜΚ και MKD για όλους τους σκοπούς, εκτός από τις πινακίδες των αυτοκινήτων.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα δημιουργήσει προβλήματα στις μακεδονικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα, με το ΓΕΩΤΕΕ να καλεί τους βουλευτές και τα κόμματα να μην την κυρώσουν.

Διαβάστε αναλυτικά τις θέσεις του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ