Skip to main content

Συμφωνία τεσσάρων κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης στη Σουηδία

Τέσσερις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου τα τέσσερα κόμματα δημοσιοποίησαν ένα προγραμματικό έγγραφο 15 σελίδων.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι, που συμμετείχαν στην απερχόμενη κυβέρνηση στη Σουηδία, παρουσίασαν σήμερα ένα σχέδιο συμφωνίας με το Κέντρο και τους Φιλελεύθερους με σκοπό τον σχηματισμό μια κυβέρνησης μειοψηφίας.

Τέσσερις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου που αποκάλυψαν ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο στη σκανδιναβική χώρα, τα τέσσερα κόμματα δημοσιοποίησαν ένα προγραμματικό έγγραφο 15 σελίδων στις ιστοσελίδες τους.

«Βάσει της συμφωνίας, το Κέντρο και οι Φιλελεύθεροι δέχονται πως ο (απερχόμενος Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός) Στέφαν Λεβέν θα είναι ο πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης που θα αποτελείται από τους σοσιαλδημοκράτες και το Οικολογικό Κόμμα/του Πρασίνους», αναφέρεται στο κείμενο.

Το Κέντρο και οι Φιλελεύθεροι, που ανήκαν μέχρι σήμερα στην κεντροδεξιά Συμμαχία στην οποία συμμετείχαν επίσης οι συντηρητικοί και οι χριστιανοδημοκράτες, θα πρέπει τώρα να λάβουν το πράσινο φως των πολιτικών γραφείων τους.

Μαζί, οι σοσιαλδημοκράτες, οι οικολόγοι, οι κεντρώοι και οι φιλελεύθεροι διαθέτουν 167 έδρες σε σύνολο 349, οκτώ λιγότερες από την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 175 εδρών.

Το Κόμμα της Αριστεράς (πρώην κομμουνιστές), που υποστήριζε τον κυβερνητικό συνασπισμό από το 2014, θα μπορούσε να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο.

Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει την επένδυση «στη βοήθεια στην εργασία, στο κράτος-πρόνοιας, στην οικολογική μετάβαση, στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων» καθώς και στην ενσωμάτωση των μεταναστών, τη μάχη κατά της περιφερειακής απομόνωσης και της ερημοποίησης.

Αναγγέλλει επίσης, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του Τύπου, μια μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου που απαιτούσε το Κέντρο προς μια μεγαλύτερη «ευελιξία για τις επιχειρήσεις» και μια απορρύθμιση των ενοικίων.

Οι πράσινοι εξασφάλισαν από την πλευρά τους την αντικατάσταση ενός φόρου στα αεροπορικά εισιτήρια από έναν φόρο άνθρακα.

Μια εξέταση στη γλώσσα και στις γνώσεις για τη σουηδική κοινωνία θα γίνει υποχρεωτική για όσους θέλουν να αποκτήσουν τη σουηδική υπηκοότητα.

«Σε αυτόν τον τύπο των διαπραγματεύσεων πρέπει να ξέρουμε να δίνουμε και να παίρνουμε», δήλωσε η επικεφαλής του Κέντρου, Άννα Λουφ, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου θα συναντήσει τη Δευτέρα τους επικεφαλής των κομμάτων, και στη συνέχεια θα παρουσιάσει έναν υποψήφιο για τον θώκο του πρωθυπουργού. Η ψηφοφορία προβλέπεται να διεξαχθεί την Τετάρτη.