Skip to main content

Συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου: Οι κληρικοί δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι

Οι κληρικοί δεν θα αμείβονται πλέον από το ελληνικό δημόσιο και θα διαγραφούν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής, βάσει της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου.

Σταματούν πλέον να θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι οι κληρικοί, όπως προβλέπει το πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας και ελληνικού κράτους, που ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ανάμεσα σε μια σειρά μέτρων, ένα από τα σημαντικότερα αφορά τους κληρικούς. Οι κληρικοί δεν θα αμείβονται πλέον από το ελληνικό δημόσιο ωστόσο αυτό θα δίνει ετησίως στην εκκλησία ένα ποσό που θα προορίζεται για τη μισθοδοσία του αριθμού κληρικών. Αντίστοιχα, οι κληρικοί θα διαγραφούν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής. 

Αναλυτικά, στο κοινό ανακοινωθέν Πολιτείας - Εκκλησίας της Ελλάδος για το νέο πλαίσιο διευθέτησης των σχέσεων μεταξύ των δύο φορέων σημειώνονται τα εξής για το ζήτημα:

Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.

Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.

Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.

Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.