Skip to main content

Συμφωνήθηκε η πώληση λιγνιτικών μονάδων, ορυχείων της ΔΕΗ

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την επανέναρξη της διαδικασίας για η ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, με το Δημόσιο να διατηρεί το υπόλοιπο 34%.

Στην πώληση λιγνιτικών μονάδων και λιγνιτωρυχείων που αντιστοιχούν περίπου στο 40% του δυναμικού της ΔΕΗ συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, και η οποία ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων.

Το market τεστ για την βολιδοσκόπηση των ενδιαφερόμενων επενδυτών θα πραγματοποιηθεί έως τον Νοέμβριο, με στόχο η πώληση των μονάδων και των ορυχείων να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2018, όπως μεταδίδει το naftemporiki.gr.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

- Ο δυνητικός επενδυτής ή επενδυτές δεν θα συνδέονται με κανέναν τρόπο με τη ΔΕΗ, για λόγους προστασίας του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανόνες.
- Ο δυνητικός επενδυτής θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στην αγορά ενέργειας, καθώς και τα αναγκαία κεφάλαια.
- Στη διαδικασία μπορούν να λάβουν μέρος και επενδυτικά σχήματα, στα οποία θα έχουν δυνατότητα συμμετοχής εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, Περιφέρειες και άλλοι τοπικοί φορείς.
- Ως προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση, θα κοινοποιηθούν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Competition) ως τα μέσα Μαΐου όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εξειδίκευση των μέτρων σε επόμενο στάδιο. Τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν και θα νομοθετηθούν μετά τη διεξαγωγή έρευνας αγοράς (market test) μέχρι το Νοέμβριο 2017. Η υλοποίηση τους προβλέπεται μέχρι τον Ιούνιο 2018.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την επανέναρξη της διαδικασίας για η ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ (35% ΕΛΠΕ, 31% ΤΑΙΠΕΔ), με το Δημόσιο να διατηρεί το υπόλοιπο 34% και στόχο αυτή να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, που επισημαίνει πως έχει ήδη προχωρήσει η διαδικασία πρόσληψης συμβούλου από το ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση, η συμφωνία προβλέπει δύο προδιαγραφές:

- Ο δυνητικός επενδυτής  θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος Διαχειριστής, για λόγους ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Μετά την ιδιωτικοποίηση, η ΔΕΣΦΑ θα λειτουργεί με το μοντέλο του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού.

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε επίσης στη δημοπράτηση μεγαλύτερων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας μέσω τον λεγόμενων NOME για φέτος, το 2018 και το 2019 σε σχέση με αυτό που είχε συμφωνήσει πέρυσι.