Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021
x

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ ΣΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Η ΕΣΗΕΜ-Θ καταδικάζει τόσο την κράτηση του Ασάνζ όσο και την απόπειρα να χρησιμοποιηθεί ο νόμος περί κατασκοπείας των ΗΠΑ.

Την κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ εν αναμονή της διαδικασίας έκδοσής του στις ΗΠΑ καταδικάζει η ΕΣΗΕΜ-Θ, υποστηρίζοντας τη σχετική εκστρατεία της Ένωσης Δημοσιογράφων της Βρετανίας.

«Καταδικάζουμε επιπλέον την απόπειρα να χρησιμοποιηθεί ο νόμος περί κατασκοπείας των ΗΠΑ για τη δίωξη του Ασάνζ σχετικά με το έργο του που εκθέτει εγκλήματα πολέμου τα οποία διέπραξε το προσωπικό  υπηρεσιών των ΗΠΑ στους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν» προσθέτει η Ένωση τονίζοντας πως «κατά την άποψή μας, η χρήση αυτών των δικαστικών μέσων από τις ΗΠΑ συνιστά σοβαρή απειλή για την ελευθερία του λόγου και την ελευθεροτυπία. Σημειώνουμε επίσης ότι αυτή η απόπειρα δίωξης δεν έχει προηγούμενο στην αμερικανική δικαιοσύνη».

Επιπλέον η Ένωση επισημαίνει την έκθεση του ειδικού εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια, Nils Melzer, η οποία επικαλείται «συντριπτικά στοιχεία ότι ο Ασάνζ είχε υποστεί ψυχολογικά βασανιστήρια».

Στην ίδια έκθεση, αναφέρει η ΕΣΗΕΜ-Θ, σημειώνεται επίσης η διαπίστωση περισσότερων από 60 γιατρών από όλο τον κόσμο ότι η υγεία του Ασάνζ έχει επιδεινωθεί σε βαθμό που ο ίδιος δεν είναι σε θέση να δικαστεί.

«Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε την εκστρατεία της Ένωσης Δημοσιογράφων της Βρετανίας για να υπενθυμίσουμε στην κοινή γνώμη τις επιπτώσεις που έχει για την ελευθερία του λόγου η κράτηση του Ασάνζ» καταλήγει η ΕΣΗΕΜ-Θ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ