Skip to main content

Ο γενεαλογικός τουρισμός πηγή πλούτου για τη Θεσσαλονίκη

Άρθρο στη Voria.gr του Στράτου Σιμόπουλου για το νέο είδος τουρισμού που έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ και κατακτά συνεχώς νέους ταξιδιώτες.

του Στράτου Γ. Σιμόπουλου*

Θεσσαλονίκη και Σαλονίκη για τους Έλληνες, Σελανίκ για τους Τούρκους, Σαλονίκο για τους Εβραίους, Σολούν για τους Σλάβους, Σαλονίκ και Σαλόνικα για τους Φράγκους-Ευρωπαίους.

H Θεσσαλονίκη υπήρξε ανά τους αιώνες χωνευτήρι πολιτισμών, σταυροδρόμι και τόπος αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών εθνοτήτων και θρησκειών.

Γύρω από τις τρεις κυρίαρχες εθνότητες του παρελθόντος της Θεσσαλονίκης, δηλαδή τους Έλληνες, Τούρκους και Εβραίους, συμβίωσαν και άλλες μικρότερες εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες, όπως οι Αρμένιοι, Βούλγαροι, Ιταλοί, Γάλλοι κα.

Σήμερα όλο και περισσότεροι Τούρκοι και Εβραίοι «ψηφίζουν» Θεσσαλονίκη ως τουριστικό προορισμό, με πόλο έλξης τα μνημεία της, αλλά και την αγορά και τη διασκέδαση.

Στο πλαίσιο αυτό η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να επωφεληθεί και από τον γενεαλογικό τουρισμό.

Το νέο αυτό είδος τουρισμού που έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ και κατακτά συνεχώς νέους ταξιδιώτες είναι το ταξίδι με στόχο την ανακάλυψη του γενεαλογικού μας δέντρου. Ένα ταξίδι πιο κοντά στις ρίζες μας, χαρίζοντας την ευκαιρία και τη συγκίνηση στους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν ποιοι πραγματικά είναι.

Υπάρχουν μεγάλες πόλεις στο εξωτερικό όπου χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν για να αναζητήσουν τις ρίζες των προγόνων τους μέσα από μητρώα γεννήσεων, θανάτων και γάμων.

Ο γενεαλογικός τουρισμός είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους ταξιδιών. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι, για παράδειγμα, επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Σκωτία, με αφορμή την επαφή με την προγονική τους ρίζα και δραστηριότητα.

Οι ειδικοί των ταξιδιών στις γενεαλογικές ρίζες πραγματοποιούν οργανωμένα ταξίδια και προτείνουν στους ταξιδιώτες να αφιερώσουν αρκετό χρόνο στη συγκέντρωση πληροφοριών για τους προγόνους τους πριν το ταξίδι.

Προς την κατεύθυνση αυτή η ψηφιοποίηση των αρχείων έχει βοηθήσει αρκετά αφού οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες μέσω διαδικτύου.

Ειδικά στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης η αναζήτηση της καταγωγής πολλών διαφορετικών εθνοτήτων του παρελθόντος μπορεί να συνδυαστεί και με την εύρεση των επιχειρηματικών τους ριζών, καθώς στην περίπτωση της πόλης μας άκμασαν στο παρελθόν πολλές επιχειρηματικές κοινότητες, όπως η Εβραϊκή, η Αρμενική κα.

Τα ίχνη αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας με ιστορία που πάει πίσω ακόμη και πάνω από 100 χρόνια μπορούν να εντοπιστούν στα αρχεία των Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Βιομηχανιών και άλλων φορέων.

Παράλληλα ο γενεαλογικός τουρισμός επί της ουσίας ταυτίζεται σε πολλά σημεία και με τον τουρισμό της διασποράς, που μπορεί να αποτελέσει μία δημοφιλής τουριστική πρακτική για την Ελλάδα. Διεθνώς έχουν αναπτυχθεί καινοτόμες πρακτικές και σε αυτόν τον τομέα που απευθύνονται κυρίως σε όσους λείπουν χρόνια από την πατρίδα τους ή δεν έχουν γεννηθεί καν σε αυτή. Οι ομογενείς έρχονται στη χώρα καταγωγής τους, αναζητούν τις ρίζες τους και έρχονται σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες.

H «κληρονομιά» της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης δεν επιτρέπεται να παραμένει αναξιοποίητη, ωσάν να πρόκειται για ένα φαινόμενο ιδιότυπης αμνησίας, αλλά μπορεί να αποτελέσει πεδίο ανάπτυξης του γενεαλογικού τουρισμού.

Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό για τους φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση και το πολιτικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης.

* Ο Στράτος Σιμόπουλος είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων. Περισσότερα άρθρα και απόψεις του μπορείτε να διαβάσετε στο site www.efsimopoulos.gr