Skip to main content

Σιμόπουλος για λαϊκές: Να συνεχιστεί η συζήτηση για φορείς και βουλευτές

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να ακούει και κάλεσε για συνέχιση του διαλόγου φορέων- κυβέρνησης.

Τη δική του άποψη για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις λαϊκές αγορές εξέθεσε στη Βουλή ο Στράτος Σιμόπουλος.

Όπως επισήμανε ο πατέρας το 1982 ανήκε στους μικροεμπόρους της Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης που κινδύνεψε με έξοδο από αυτή εξαιτίας ενός νόμου της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που έβγαζε εμπόρους από την ΚΑΘ λόγω του μικρού τζίρου.

«Μετά 40 χρόνια απεδείχθη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λύσεις. Κανονισμοί και οδηγίες ενσωματώνονται και εξυγιαίνεται η διαδικασία εμπορίου αγροτικών προϊόντων. Ένα παρόμοιο νομοσχέδιο συζητούμε σήμερα για το οποίο το μόνο που ζητώ είναι να μειωθεί το όριο εφαρμογής μίας διάταξης ώστε να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους επαγγελματίες και αγρότες και να προστατεύσουμε τους προμηθευτές των αλυσίδων τροφίμων και του δημοσίου. Με ανάλογες ενέργειες μπορούμε να εξυγιάνουμε το σύστημα διανομής αγροτικών προϊόντων», σημείωσε ο κ. Σιμόπουλος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά για τους παραγωγούς  των λαϊκών αγορών «αισθάνονται ορισμένοι σήμερα όπως αισθανόταν το 82 η οικογένεια μου.
Χρειάζεται εκσυγχρονισμός του χώρου;

Αναμφισβήτητα.

Πρέπει όμως να πάρουμε υπόψη τις χιλιάδες οικογένειες που εξασφαλίζουν, ένα όχι ιδιαίτερα υψηλό βιοτικό επίπεδο, από τις λαϊκές αγορές;

Σίγουρα ναι.

Πρέπει να διατηρηθεί ο λαϊκός τους χαρακτήρας που είναι η άμεση πώληση της αγροτικής παραγωγής; Δύο φορές ναι.

Έτσι δε μπορεί οι παραγωγοί να βαφτίζονται επαγγελματίες. Ίσως ορισμένοι να το επιθυμούν. Ναι αλλά τι θα γίνει με τα χωράφια τους; Μήπως θα σταματήσουν να τα καλλιεργούν και θα τα μετατρέψουν σε πάρκα φωτοβολταϊκών;

Επιτρέποντας έστω και έμμεσα να λειτουργούν στο χώρο εταιρίες πάλι δεν χάνεται ο λαϊκός χαρακτήρας;

Όταν επίσης για την απόκτηση άδειας θα παίζει ρόλο το επίπεδο εκπαίδευσης μήπως πετάμε έξω αυτούς που έχουν και το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο;

Η λύση για μοριοδότηση των νέων αγροτών και των πιστοποιημένων είναι μία λύση, όχι το επίπεδο σπουδών.

Γνωρίζω ότι η ομοσπονδία της Αττικής συμφωνεί με τις προωθούμενες αλλαγές. Διαφωνούν όμως οι υπόλοιπες από όλη την Ελλάδα.

Δεν γνωρίζω αν μπορούμε να προωθήσουμε τις αλλαγές μόνο στην Αττική, να μετρήσουμε τα αποτελέσματα και να τις αφήσουμε για αργότερα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Προσωπικά δεν θα ήθελα να δω και άλλους "εξωτέους" όπως ο πατέρας μου. Τότε από τη λαχαναγορά, τώρα από τις λαϊκές.

Η κυβέρνηση ακούει. Το έχει αποδείξει. Την καλώ να ακούσει και τώρα και να συνεχίσει την εξαντλητική συζήτηση με τους φορείς και τους βουλευτές.

Όσον αφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση από που προκύπτει η ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών και τα ΣΔΙΤ; Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Πάλι ποντάρουν σε ψευδείς ειδήσεις.»