Skip to main content

Έλλειψη σχεδίου για τη σχολική στέγη στη δυτική Θεσσαλονίκη

Τι ειπώθηκε από τους συμμετέχοντες στην ημερίδα για το θέμα της σχολικής στέγης στη δυτική Θεσσαλονίκη, που διοργανώθηκε χθες, Κυριακή 14 Μαΐου.

Σχέδιο, βούληση, υπομονή και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκπαιδευτική κοινότητα και πρωτίστως με τους γονείς και την κοινωνία απαιτεί το ζήτημα της σχολικής στέγης, στοιχεία που η σημερινή κυβέρνηση αγνόησε για την περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Αυτό υπογράμμισε ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων και ηλεκτρολόγος-μηχανικός κ. Στράτος Σιμόπουλος, κατά τη διάρκεια ημερίδας για το θέμα της σχολικής στέγης στη δυτική Θεσσαλονίκη, που διοργανώθηκε χθες με μεγάλη επιτυχία και σχεδόν 300 συμμετέχοντες στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμπελοκήπων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων των εκπαιδευτικών, τέως υπουργοί, πρώην γενικοί γραμματείς, πολιτευτές της ΝΔ, μέλη της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ, μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΝΔ, πρόεδροι ΝΟΔΕ και πρώην πρόεδροι της διοικούσας επιτροπής της ΝΔ.

Όπως υποστήριξε ο κ. Σιμόπουλος, το θέμα της σχολικής στέγης είναι πολυσύνθετο και πλέον δεν αφορά μόνο στην κατασκευή νέων σχολικών μονάδων, αλλά και στην καλύτερη αξιοποίηση των υφισταμένων.

«Η ανάγκη για τη δεύτερη προσέγγιση προήλθε ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης νέων οικιστικών περιοχών, κυρίως με νεαρά ζευγάρια, κατά τη διάρκεια της εποχής της μεγάλης οικοδομικής άνθησης», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Τότε είδαμε, σε όλη την Ελλάδα, ο πληθυσμός να αυξάνεται αλματωδώς σε ορισμένες περιοχές, ενώ σε άλλες να παραμένει σταθερός ή ακόμη και να μειώνεται».

«Η πολιτεία όπως, δυστυχώς, κατά κανόνα συμβαίνει διαχρονικά δεν παρακολούθησε αυτές τις αλλαγές», επεσήμανε ο κ. Σιμόπουλος και κατέληξε: «Γι’ αυτό βλέπουμε τα προβλήματα στη Δυτική Θεσσαλονίκη να είναι έντονα, κυρίως στον Εύοσμο και δευτερευόντως στο Ρετζίκι».

Παράλληλα επισήμανε ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων από τα μέσα του 2012 έως το τέλος του 2014, σε αντίθεση με τη σημερινή απραξία, παρέδωσε 10 σχολικές μονάδες στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εξής μονάδες:

1. 1ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας-παραδόθηκε το 2013.

2. 5ο Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης-παραδόθηκε το 2013.

3. 28ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου-έχει παραδοθεί και λειτουργεί.

4. 33ο 2/θεσιο Νηπιαγωγείο Ευόσμου-έχει παραδοθεί και λειτουργεί.

5. 24ο Νηπιαγωγείο Σταυρούπολης-έχει παραδοθεί και λειτουργεί.

6. 8ο & 2ο Νηπιαγωγείο Μενεμένης-έχει παραδοθεί και λειτουργεί.

7. 9ο Νηπιαγωγείο Μενεμένης-έχει παραδοθεί και λειτουργεί.

8. 7ο Γυμνάσιο & 4ο Λύκειο Ευόσμου (ήταν έτοιμο για δημοπράτηση).

9. 6ο Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης-κατασκευάζεται.

10. 12ο ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο & 11ο ολοήμερο Νηπιαγωγείο Πολίχνης-βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης των μελετών.

Για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο ζήτημα της σχολικής στέγης ο κ. Σιμόπουλος σημείωσε ότι τάζουν “φύκια για μεταξωτές κορδέλες” και δεν έχουν κάνει τίποτε όχι μόνο στην δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή η αρμόδια εταιρεία για την υλοποίηση των σχολείων, η “Κτιριακές Υποδομές ΑΕ” έχει 200 συμβασιούχους που κάθονται.

Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, που ήταν και οικοδεσπότης της χθεσινής εκδήλωσης, υπογράμμισε ότι ενώ κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2007-2013) είχαν διατεθεί για την σχολική στέγη στην Κεντρική Μακεδονία 191 εκατ. ευρώ, για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2014-2020) προβλέπονται μόλις 24 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 12 εκατ. ευρώ προορίζονται για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και μόνο 12 εκατ. ευρώ προβλέπεται να διατεθούν για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μάλιστα σχεδόν το σύνολο αυτού του ποσού (11,9 εκατ. ευρώ) έχει ήδη δεσμευθεί για συγκεκριμένα έργα. Επομένως, κατά τον κ. Κυρίζογλου, εάν δεν πραγματοποιηθούν εγκαίρως διορθωτικές κινήσεις, καμία παρέμβαση στον κρίσιμο τομέα της σχολικής στέγης δεν πρόκειται να συντελεσθεί στην Κεντρική Μακεδονία μέχρι το έτος 2020.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Πάρις Μπίλλιας, ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, το 57% περίπου των σχολικών μονάδων έχουν ηλικία που υπερβαίνει τα τριάντα έτη. Αυτό σημαίνει σε ότι αφορά τη δομική τους κατάσταση ότι:

  • τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από το 1959 έχουν μελετηθεί χωρίς αντισεισμικό κανονισμό.
  • τα κτίρια που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1959 και 1985 έχουν μελετηθεί με φτωχά αντισεισμικά χαρακτηριστικά.

Λόγω αυτών των δεδομένων το 2004 ο ΟΣΚ ξεκίνησε πρόγραμμα προσεισμικών ελέγχων. Η πρώτη φάση αναφέρεται στον πρωτοβάθμιο ταχύ οπτικό έλεγχο των εξής κτιρίων:

  • Όλων των προ του 1959 κτιρίων (η φάση αυτή ολοκληρώθηκε το 2014).
  • Όλων των προ του 1985 κτιρίων στους νομούς Χίου Σάμου, Λέσβου, Ευρυτανίας, Θεσπρωτίας και στις πόλεις Κερκύρας και Καστοριάς.
  • Όλων των κτιρίων μέχρι σήμερα στους νομούς Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Λευκάδας.

Στο νομό Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στο Δήμο Θεσσαλονίκης έχει πραγματοποιηθεί πρωτοβάθμιος ταχύς οπτικός έλεγχος σε επιλεγμένες σχολικές μονάδες.

Πρόθεση του προγράμματος του ΟΣΚ ήταν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για 4.200 μονάδες, που κατασκευάσθηκαν την περίοδο 1960-1985 για δευτεροβάθμιο έλεγχο και επέμβαση. Δεδομένου του μεγέθους του προγράμματος και της απαίτησης σοβαρού χρόνου για τον πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο έλεγχο αποφασίσθηκε η επιλεκτική επέμβαση σε ορισμένα σχολεία που είχαν εμφανή ανάγκη. Η υλοποίηση του προγράμματος έχει ουσιαστικά διακοπεί μετά το 2010 λόγω της οικονομικής κρίσης.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος, κατά τον ίδιο, που αφορά τις υφιστάμενες σχολικές μονάδες πέρα από τη δομική τους κατάσταση είναι και η ενεργειακή απόδοση, δηλαδή η ενέργεια που δαπανάμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε συνθήκες άνεσης, θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι. “Το μεγάλο απόθεμα μη θερμομονωμένων σχολικών κτιρίων που κατασκευάστηκαν πριν το 1980, (η εφαρμογή του κανονισμού θερμομόνωσης έγινε υποχρεωτική μετά το 1980) όπως είναι λογικό, απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας για να ικανοποιήσουν τις νέες απαιτήσεις” είπε ο κ. Μπίλλιας, προσθέτοντας ότι συνολικά το 73% των σχολικών κτιρίων είναι πολύ ενεργοβόρα.

Την εικόνα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην δυτική Θεσσαλονίκη περιέγραψε το μέλος του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Βαϊτσίδης.

Αντίστοιχη παρουσίαση για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση πραγματοποίησε το μέλος του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης κα. Δέσποινα Σαββίδου.

Την κατάσταση με την σχολική στέγη στους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης περιέγραψαν:

  • Για τον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Μεζίκης.
  • Για τον Δήμο Ευόσμου-Κορδελιού η δημοτική σύμβουλος κα. Αντωνία Καραπουλουτίδου.
  • Για τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μιχάλης Βουλγαρίδης.
  • Για τον Δήμο Παύλου Μελά ο δημοτικός σύμβουλος κ. Στέφανος Γιαννουλίδης.

Τις δραστηριότητες του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος παρουσίασε ο πρόεδρός του, κ. Σταύρος Τσιφλίκης, σημειώνοντας ότι αυτές συνοψίζονται στις ακόλουθες:

  • Εκπαίδευση ατόμων με Σύνδρομο Down και των οικογενειών τους.
  • Ίσες ευκαιρίες διαβίωσης & συμμετοχής στην κοινωνική ζωή.
  • Ευαισθητοποίηση κοινωνίας.
  • Δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (έχει δημιουργηθεί στην Καλαμαριά).

Ο κ. Τσιφλίκης τόνισε πως δεν υπάρχουν σχολικές δομές σύμφωνα με την αναπηρία του κάθε παιδιού.

Στις διαδικασίες υλοποίησης των έργων σχολικών υποδομών αναφέρθηκε ο πολιτικός μηχανικός και σύμβουλος της “Κτιριακές Υποδομές ΑΕ” (από το 2013-2016) κ. Γρηγόρης Κούγκας, περιγράφοντας όλη την διαδικασία για την κατασκευή ενός σχολείου. Ιδιαίτερη σημασία έχει το πρόγραμμα πιλοτικής αναβάθμισης δημοτικών σχολείων, με στόχο τη δημιουργία μικροκλίμακας φιλικής προς το χρήστη μέσα στα δημοτικά σχολεία, ενώ βελτιώνεται τόσο το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα, όσο και η κοινωνική συμπεριφορά των μαθητών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε τη διετία 2012-2014 και στη συνέχεια σταμάτησε.

Χαιρετισμούς και τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έκαναν και οι εξής: ο Προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, κ. Γιάννης Πάϊδας, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δυτικού Τομέα, κ. Ηλίας Ζάχαρης, η πρόεδρος της Ένωσης των Συλλόγων Γονέων-Κηδεμόνων Ευόσμου-Κορδελιού, κα. Αγγελική Ζαννίκου, ενώ μήνυμα για την επιτυχία της ημερίδας απέστειλε ο Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, κ. Πέτρος Σούλας.