Skip to main content

Σύμπνοια των «27» στη σύνοδο για το Brexit

Ενιαίο μέτωπο στις διαπραγματεύσεις με τη Μ. Βρετανία επιδιώκουν να σχηματίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Σε κλίμα απόλυτης ενότητας οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες προκειμένου να εγκρίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές, δηλαδή τους βασικούς άξονες της θέσης τους στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο με το Λονδίνο για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ενότητα αυτή χαιρετίζουν στην έδρα των θεσμών στις Βρυξέλλες γιατί οι διαπραγματεύσεις είναι βέβαιο πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολες και χρονοβόρες, που σημαίνει ότι είναι προϋπόθεση για τα 27 κράτη μέλη να μιλάνε με μια φωνή.

Στο κείμενο των κατευθυντηρίων γραμμών οι «27» υπογραμμίζουν ότι επιθυμούν μια συντονισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε το Brexit να μην προκαλέσει καμία αναταραχή. Ωστόσο, φροντίζουν να καταστήσουν σαφές στους Βρετανούς ότι πρώτα θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο και, αφού καταγραφεί σημαντική πρόοδος, τότε θα μπορούσε να ξεκινήσει η συζήτηση για τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία, όπως τονίζουν, δεν μπορεί να είναι μια σχέση «α λα καρτ». Για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να επωφεληθεί με την ιδιότητα της τρίτης χώρας των πλεονεκτημάτων της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, εάν δεν αποδεχθεί παράλληλα την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση των Ευρωπαίων εργαζομένων.

Τρεις προτεραιότητες της ΕΕ

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την έξοδο, οι Ευρωπαίοι βάζουν στο «τραπέζι» τρεις προτεραιότητες. Η πρώτη αφορά τη διευθέτηση του καθεστώτος των τριών εκατομμυρίων Ευρωπαίων που εργάζονται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και των δύο εκατομμυρίων Βρετανών, που εργάζονται στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Η δεύτερη έχει να κάνει με το κόστος της εξόδου, όπου οι Ευρωπαίοι ζητούν από το Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 60 δισ. ευρώ, που απορρέουν από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει ως κράτος μέλος, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στους ιδίους πόρους της ΕΕ, αλλά και σε σχέση με τις άλλες συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ευρώπη.

Η τρίτη προτεραιότητα έχει να κάνει με το καθεστώς της Βορείου Ιρλανδίας μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι κατευθυντήριες γραμμές θα μετατραπούν τον επόμενο μήνα σε ένα λεπτομερές κείμενο διαπραγματευτικής εντολής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση για λογαριασμό των «27» υπό την αιγίδα του Γάλλου πρώην επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Πηγή: Deutsche Welle