Skip to main content

Συμπόσιο Γειτονιάς: Το LΑΒattoir στη Ρωμαϊκή Αγορά στις 18 Ιουλίου

Το πρόγραμμα LABattoir έχει ξεκινήσει μια διαδικασία επικοινωνίας και διαλόγου με ανθρώπους που ζουν ή εργάζονται στην περιοχή.

Τα “Συμπόσια Γειτονιάς” του σκηνοθέτη Θανάση Κριτσάκη προέκυψαν μέσα από εργαστήριο του προγράμματος LΑΒattoir με στόχο την ενεργοποίηση του δημόσιου χώρου και της γειτονιάς της Β’ Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μετά το «Συμπόσιο Ι: Σαπφούς - Μαντζάρου - Ουρανού» στην έδρα του προγράμματος LABattoir, τα Παλιά Δημοτικά Σφαγεία, και το “Συμπόσιο ΙΙ: Γιαννιτσών” στο κέντρο της γειτονιάς γύρω από αυτά, μιας περιοχής που αντιμετωπίζει σύνθετες προκλήσεις, σειρά έχει το “Συμπόσιο III: Ρωμαϊκή Αγορά” στο κέντρο της πόλης στις 18 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του, το πρόγραμμα LABattoir έχει ξεκινήσει μια διαδικασία επικοινωνίας και διαλόγου με ανθρώπους που ζουν ή εργάζονται στην περιοχή γύρω από την έδρα του, τα Παλιά Δημοτικά Σφαγεία, ενώ παράλληλα διοργανώνει σειρά εργαστηρίων και δράσεων με στόχο την ενεργοποίηση της γειτονιάς και την ανάδειξη της ταυτότητάς της, τόσο για τους ίδιους τους κατοίκους της όσο και για την υπόλοιπη πόλη.

Το Συμπόσιο παρουσιάζεται στη Σκηνή Επί Πόλεως, ένα εργαλείο του προγράμματος Labattoir, που λειτουργεί ως συνθήκη ενεργοποίησης του δημόσιου χώρου και του διαλόγου μέσα σ’αυτόν, ως πλατφόρμα δημιουργίας ενός χώρου όπου όλοι είναι ισότιμοι και όλες οι οπτικές είναι ευπρόσδεκτες ως θέμα προς συζήτηση και διαπραγμάτευση. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμπόσιο είναι ανοιχτό στο διάλογο με το κοινό.

Περισσότερα για τη “Σκηνή Επί Πόλεως”:
Η Σκηνή Επί Πόλεως είναι ένα project/εργαλείο του προγράμματος LABattoir, βασισμένο σε μια ιδέα της Επιτροπής Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια υπαίθρια, φορητή σκηνή, που δημιουργήθηκε μέσα από συλλογικό σχεδιασμό με στόχο να λειτουργήσει ως τόπος συνάντησης καλλιτεχνών και κοινοτήτων και να συμβάλει στην έρευνα πάνω στη σχέση μεταξύ του αστικού τοπίου και της σύγχρονης τέχνης.

Το Συμπόσιο
Σκηνοθετικό σημείωμα

Πώς μπορείς να φέρεις τον κόσμο κοντά;
Να κάνεις τους ανθρώπους να έρθουν σε επικοινωνία, ώστε να ανοίξουν μια συζήτηση; Να μπορέσουν να διακρίνουν περισσότερες επιλογές και να οδηγηθούν σε μια ελάχιστα κοινή διαπραγμάτευση, μια μικρή μετατόπιση ή αλλαγή;
Προφανώς οι δρόμοι είναι πολλοί. Ένας από αυτούς είναι και η τέχνη. Η τέχνη ως παιχνίδι, ως συνθήκη μέσα στην οποία εντάσσεται κάποιος και ανοίγει ένα κανάλι που μέχρι εχθές του φαινόταν κλειστό, απόμακρο, ανέφικτο.
Πρόκειται για μια μορφή παραστατικής τέχνης που δεν δείχνει κάτι συγκεκριμένο σε κάποιον, αλλά που πλάθεται και ζωντανεύει εκείνη την στιγμή από αυτούς που συμμετέχουν.  Σχηματίζεται από αυτούς που θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι για να μιλήσουν, να φάνε, να ανταλλάξουν απόψεις. Από τους “πραγματικούς” ανθρώπους που ζουν, εργάζονται, δραστηριοποιούνται σε μια περιοχή. Αυτό είναι το “Συμπόσιο III: Ρωμαϊκή Αγορά”.

Είναι ένα τραπέζι. Μια τέχνη - αφορμή, που θα κάνει το σύνολο των διαφορετικών ομάδων να βρεθούν στον ίδιο χώρο για να μιλήσουν για την γειτονιά τους, τα καθημερινά προβλήματά τους, τις πιθανές λύσεις των προβλημάτων τους. Την ίδια στιγμή, είναι μια ευκαιρία για το κοινό να περπατήσει σε μέρη που συνήθως δεν περπατά. Να γνωρίσει την περιοχή μέσα από τον λόγο των ανθρώπων, θέτοντας ερωτήματα και συμμετέχοντας ενεργά, αλλά και μέσα από το πραγματικό του βίωμα αποτινάζοντας τις φοβίες και τα ταμπού του.

Σκοπός μας δεν είναι ούτε να αλλάξουμε τον κόσμο, ούτε να φτιάξουμε άρτια, καινούργια και καινοτόμα θεάματα. Σκοπός μας είναι να συναντηθούμε, να γνωριστούμε μεταξύ μας, να αναζητήσουμε παραδείγματα άλλων τρόπων λειτουργίας και λύσεων των πραγμάτων που μας “ενοχλούν”.

Σκηνοθέτης
Ο Θανάσης Κριτσάκης είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και τελειόφοιτος του μεταπτυχιακού “Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας” του Ε.Κ.Π.Α. Έχει συμπληρώσει τις θεατρικές του σπουδές σε Γερμανία και Ρωσία. Έχει συνεργαστεί επίσης με τους σκηνοθέτες Γιάννη Αναστασάκη, Γλυκερία Καλαϊτζή, Cezaris Grauzinis, Roger Bernart, Yan Duyvendak, Volker Losch. Ο ίδιος έχει σκηνοθετήσει στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Φεστιβάλ Δημητρίων, στο Thalia Theater του Αμβούργου και στο Maly Theater της Μόσχας.

Πρόγραμμα LABattoir:

Το LABattoir είναι μια κοινωνικά διαδραστική μηχανή για την παραγωγή πολιτισμού, ένα εργαστήριο εφαρμοσμένης δημιουργικότητας που απαντά στις ανάγκες και τα προβλήματα της κοινωνίας, προτείνοντας και εφαρμόζοντας λύσεις και εναλλακτικές στρατηγικές για το μέλλον, με την ενεργό συμβολή του καλλιτέχνη ως καταλύτη και του πολίτη ως συμπαραγωγού.
Το LABattoir είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, βασισμένη σε μία ιδέα της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας ArtBOX, με έδρα το κτήριο των παλιών δημοτικών σφαγείων. 
Το πρόγραμμα υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της ευρύτερης δωρεάς των €10 εκατομμυρίων που έχει διαθέσει το ΙΣΝ προς το Δήμο.

Συντελεστές
Σύλληψη / Σκηνοθεσία: Θανάσης Κριτσάκης
Μουσική: Κώστας Ζιγκερίδης (Ακορντεόν/Μπαγιάν)
Επιμέλεια Φωτισμού: Ιφιγένεια Γιάννιου, Θανάσης Κριτσάκης
Βίντεο: Γιώργος Κόγιας

Είσοδος: Δωρεάν/ Ανοιχτό στο Κοινό