Skip to main content

Συμπόσιο Θεσσαλονίκης: Οι 4 προκλήσεις για την Ελλάδα στον 21ο αιώνα

Ποια είναι τα τέσσερα μακροπρόθεσμα -υπαρξιακά- προβλήματα της Ελλάδας για τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του διαΝΕΟσις

Το δημογραφικό, η κλιματική αλλαγή, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και θεσμών, είναι οι τέσσερις σημαντικότερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στον 21ο αιώνα, τα «υπαρξιακά προβλήματα» τα οποία έθεσε από τη Θεσσαλονίκη ο διευθυντής ερευνών του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης ΔιαΝΕΟσις, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μιλώντας στη Voria.gr, στο περιθώριο του 7ου Συμποσίου Θεσσαλονίκης, ο κ.Πιερρακάκης παρουσίασε τα μακροπρόθεσμα ζητήματα – τα οποία έθεσε και στην ομιλία του – που, όπως επεσήμανε, θα καθορίσουν την εξέλιξη της χώρας στις επόμενες δεκαετίες. Αυτά είναι:

Πρώτον, το δημογραφικό: «Η Ελλάδα έχει πολύ κακά δημογραφικά στοιχεία, από τα χειρότερα στον κόσμο. Η γήρανση και η μείωση πληθυσμού επιδρούν αρνητικά στην οικονομική ανάκαμψη, στο ασφαλιστικό και σε σειρά άλλων πραγμάτων, όπως τη μεταναστευτική πολιτική», τόνισε. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό, μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί από 7,3% έως 23,4%, ενώ η χώρα αναμένεται να χάσει, λόγω γήρανσης, το 35% του εργατικού της δυναμικού.

Δεύτερον, η κλιματική αλλαγή: «Έχουμε ήδη αύξηση της στάθμης των υδάτων και μία σειρά από προβληματικές παρενέργειες. Η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει παρεμβάσεις, από τα πολεοδομικά σχέδια μέχρι την χάραξη πολιτικής, όπως “πράσινο ταμείο”, ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί γρήγορα στο φαινόμενο και να δει και ενδεχόμενες "ευκαιρίες" του, όπως αυτές που παρουσιάζει η λεγόμενη κυκλική οικονομία».

Τρίτον, η παραγωγικότητα σε σχέση με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση: «Υπάρχει μια σειρά νέων τεχνολογιών, όπως το Internet of Things (IOT), το Blockchain, το 3D printing, τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό κα, που θα κυριαρχήσουν στα επόμενα 10-15 χρόνια και θα  παρέμβουν καθοριστικά στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η παγκόσμια οικονομία. Με δεδομένο αυτό θα χρειαστεί προσαρμογές στα παραγωγικά μοντέλα όλων των χωρών. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει πάρα πολλά σε αυτόν τον τομέα και το κυριότερο να  καταρτίσει καλά προγράμματα δια βίου μάθησης. Πολύς κόσμος θα μπαινοβγαίνει στην αγορά εργασίας, καθώς η τεχνολογία θα αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επανεκπαιδεύονται συνεχώς».

Τέταρτον, η εμπιστοσύνη: «Τo κοινωνικό κεφάλαιο της Ελλάδας είναι πολύ χαμηλό και τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι προβληματικά. Πρέπει να γίνουν πολλά για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος, γιατί σαν κοινωνία έχουμε διαρρήξει τις σχέσεις εμπιστοσύνης. Έχουμε το χαμηλότερο νούμερο στην ΕΕ στην ερώτηση εάν αξίζει να εμπιστεύεται κανείς τους συμπολίτες του, στο 8,4%, όταν στην Σουηδία είναι 60%. Μπορεί το θέμα της εμπιστοσύνης να ακούγεται άυλο αλλά επιδρά σε σειρά θεμάτων, όπως η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η ποιότητα του πολιτικού συστήματος, οι θεσμοί κτλ».

Ο διευθυντής ερευνών του διαΝΕΟσις τόνισε πως για να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις πρέπει να παραπάνω ζητήματα να ιδωθούν από κοινού. Ο ίδιος εκτίμησε πως οι πολίτες έχουν ξεκινήσει να αντιλαμβάνονται την ανάγκη αλλαγών, ωστόσο, όπως είπε, το κατά πόσο αυτές θα υλοποιηθούν είναι ζήτημα πολιτικής και κοινωνικής βούλησης.