Skip to main content

Συμψηφισμός χρεών με την επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Ο συμψηφισμός χρεών και επιστροφών «καταπίνει» τα πετσοκομένα πιστωτικά από τον ΕΦΚ κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης.

Το «πράσινο φως» άναψε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στις εφορίες, τα τελωνεία, τον ΟΓΑ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να προχωρούν στον υποχρεωτικό συμψηφισμό των επιστροφών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου κίνησης πρώτα με τις οφειλές (ληξιπρόθεσμες και μη) των δικαιούχων αγροτών προς τη φορολογική διοίκηση και εν συνεχεία με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, πρώτα θα γίνονται οι συμψηφισμοί με τις οφειλές στο δημόσιο και , στη συνέχεια, αν μετά τους συμψηφισμούς αυτούς απομένουν ποσά προς επιστροφή, αυτά θα συμψηφίζονται άμεσα με τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των δικαιούχων προς τον ΟΓΑ ή προς άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Αν μετά τους συμψηφισμούς αυτούς απομένει κάποιο υπόλοιπο, τότε αυτό θα εκταμιεύεται και θα καταβάλλεται στους δικαιούχους.

Ουσιαστικά, τα ποσά των επιστροφών ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου κίνησης τα οποία θα είναι μειωμένα κατά 50% για την περίοδο από 1/10/2015 έως 30/9/2016 θα «κατάσχονται» μερικώς ή ολικώς από το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έναντι οφειλών των αγροτών που τα δικαιούνται.

Τον υποχρεωτικό συμψηφισμό των επιστροφών του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου πρώτα με τις -ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες- οφειλές των δικαιούχων αγροτών προς τη φορολογική διοίκηση και εν συνεχεία με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία ενέκρινε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την υπ’ αριθμόν 121/2015 γνωμοδότησή του, η οποία έγινε δεκτή από τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.