Skip to main content

Συμβιβασμός Ιταλίας- Ε.Ε. για το bail in των τραπεζών

Το 2016 το ρυθμιστικό πλαίσιο που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις διασώσεις των τραπεζών προέβλεπε το λεγόμενο bail-in

Bρυξέλλες και Ρώμη έχουν καταλήξει σε επί της αρχής συμφωνία για την αποζημίωση ορισμένων επενδυτών οι οποίοι αγόρασαν μετοχές χρεοκοπημένων τραπεζών, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο Ιταλό αξιωατούχο, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Το 2016 το ρυθμιστικό πλαίσιο που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις διασώσεις των τραπεζών προέβλεπε το λεγόμενο  bail-in, με το οποίο το βάρος πέφτει πρώτα σε μετόχους, ομολογιούχους και μη εξασφαλισμένους καταθέτες και μετά στο κράτος και τους φορολογούμενους πολίτες.

Μέτοχοι και ομολογιούχοι δηλαδή της Monte dei Paschi και δύο μικρών περιφερειακών ιταλικών τραπεζών έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες. Με βάση ωστόσο τη νέα συμφωνία, που επικαλείται το πρακτορείο, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τα χρήματα τους ή μέρος αυτών πίσω.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο η συμφωνία προβλέπει ότι μέτοχοι με ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο των 35.000 ευρώ και περιουσιακά στοιχεία κάτω των 100.000 ευρώ θα αποζημιωθούν αυτόματα για τις απώλειες που υπέστησαν κατά τις τις τραπεζικές διασώσεις. Όπως εξηγεί θα ωφελήσει κυρίως Ιταλούς αποταμιευτές οι οποίοι είχαν αναγκαστεί να αγοράσουν τραπεζικές μετοχές σε αντάλλαγμα για ενυπόθηκα δάνεια.

«Η Επιτροπή βρίσκεται σε εποικοδομητικές επαφές με την Ιταλία σχετικά με τα προτεινόμενα μέτρα» ήταν το σχόλιο του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.