Skip to main content

Δήμαρχος Δέλτα: Πειρατική εισβολή τα νέα διόδια στα Μάλγαρα

Αγρότες, φορείς και δήμος Δέλτα διαμαρτύρονται για την απόφαση της «Εγνατία Οδός ΑΕ» να χωροθετήσει νέο σταθμό διοδίων στα Μάλγαρα.

Σε συμβολικό αποκλεισμό της αερογέφυρας των Μαλγάρων προχώρησαν σήμερα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόθεση της «Εγνατία Οδός ΑΕ» να τοποθετήσει κάθετα διόδια στην περιοχή, αγρότες και φορείς, παρουσία του δημάρχου του δήμου Δέλτα, Γιάννη Ιωαννίδη.

Οι εργασίες κατασκευής των μετωπικών διοδίων έχουν σταματήσει από προχθές, πρώτη μέρα που πήγε το συνεργείο στην περιοχή για να αρχίσει η διαδικασία, καθώς υπήρξε κινητοποίηση, όπως είχε γράψει η Voria.gr.

Διαβάστε - Μάλγαρα: Οι αγρότες έβαλαν στοπ στην κατασκευή των πλευρικών διοδίων

Συμφωνήθηκε μάλιστα να γίνει ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τα διόδια από την «Εγνατία Οδός ΑΕ» και να συζητηθούν τα σχέδια, όπως και η πρόταση των τοπικών φορέων, αγροτών και αυτοδιοίκησης για μετακίνηση του σταθμού κάποιες εκατοντάδες μέτρα προς το Κλειδί, ώστε να μη δημιουργείται το πρόβλημα που δημιουργείται σήμερα.

Ωστόσο, σήμερα εκ νέου αγρότες, φορείς και δήμος πραγματοποίησαν συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας.

Όπως τόνισε ο κ. Ιωαννίδης, «ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται οι αρμόδιοι φορείς είναι απαράδεκτος. Κανένας δεν έχει ενημέρωση για το σχεδιασμό τους. Πρόκειται περί πειρατικής εισβολής...».

Δήμαρχος, αγρότες και φορείς επισήμαναν ότι με την τοποθέτηση των διοδίων στο συγκεκριμένο σημείο επιτρέπεται σε νταλίκες και οχήματα βαρέως τύπου να χρησιμοποιούν παράδρομους, καταστρέφοντας τους οικισμούς, δημιουργώντας προβλήματα ασφάλειας και επιπλέον στερώντας έσοδα από τα διόδια.

Επίσης, τόνισαν ότι χιλιάδες αγρότες θα αναγκάζονται να πληρώνουν δυο φορές την ημέρα διόδια για να πάνε στα χωράφια τους και το ίδιο ισχύει και για εργαζόμενους στα χωράφια.

Παράλληλα, επισήμαναν τον κίνδυνο να τρυπήσει ο κεντρικός αρδευτικός αγωγός για 45.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης εν μέσω πλήρους εξέλιξης της καλλιεργητικής περιόδου και να μείνει χωρίς νερό ο κάμπος.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη ,ένδικα μέσα για να ακυρωθεί η χωροθέτηση και κατασκευή του σταθμού διοδίων δεν μπορούν να υπάρξουν, ωστόσο ο δήμος ζητά συνεννόηση με την «Εγνατία Οδός ΑΕ», για την υιοθέτηση της βέλτιστης λύσης και τονίζει ότι ο δήμος, οι φορείς και οι αγρότες θα παλέψουν με κάθε τρόπο για να μην εφαρμοστεί η συγκεκριμένη λύση.

Από την προχτεσινή κινητοποίηση, που διέκοψε τις εργασίες, προέκυψε ότι πρόθεση της «Εγνατία Οδός ΑΕ» είναι να ενημερώσει την περιοχή και να συζητήσει για το ενδεχόμενο μετακίνησης των διοδίων, όπως προτείνει η τοπική κοινωνία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, υπογράμμισε ότι επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας κ. Χατζόπουλο και υπήρξε συνεννόηση ώστε να ενημερώσει η εταιρία επισήμως την τοπική κοινωνία και να εξετάσει το αίτημά της για τη μετακίνηση του σταθμού σε διαφορετικό σημείο. «Πρωτίστως πρέπει να λάβουν όλοι γνώση επισήμως των σχεδίων που υπάρχουν. Να συζητήσουμε με επιχειρήματα και να καταλήξουμε σε μια λύση ικανοποιητική για όλους. Επαναλαμβάνω ότι δεν αντιδρούμε στην τοποθέτηση διοδίων, αλλά στο σημείο. Μόνο για τη διάρκεια κατασκευής να φανταστείτε θα δυσχεράνει την πρόσβαση των αγροτών στα χωράφια τους μέσα στο πικ της καλλιεργητικής περιόδου. Είμαστε συνεπώς σε αναμονή της επίσημης ενημέρωσης και της από κοινού εξέτασης του σχεδιασμού και θεωρούμε ότι μπορούμε να βρούμε τη χρυσή τομή, παρουσιάζοντας κι εμείς την εναλλακτική μας πρόταση», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.