Skip to main content

Συμβουλευτικός σταθμός μαθητών και γονέων και φέτος στον δήμο Θέρμης

Για τη φετινή σχολική χρονιά θα υλοποιηθούν δράσεις ατομικής και οικογενειακής συμβουλευτικής στήριξης με διαδικτυακές συναντήσεις.

Ξεκινούν για άλλη μία σχολική χρονιά οι δράσεις συμβουλευτικής μαθητών και γονέων του δήμου Θέρμης, τις οποίες διοργανώνουν η αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού & Νέας Γενιάς σε συνεργασία με την Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. Ήδη, έχει ξεκινήσει η ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική, ενώ αιτήσεις συμμετοχής αποστέλλονται ηλεκτρονικά μέχρι την έναρξη των συναντήσεων, οι οποίες θα είναι διαδικτυακές λόγω COVID.

Για τη σχολική χρονιά 2020-2021 θα υλοποιηθούν δράσεις ατομικής και οικογενειακής συμβουλευτικής στήριξης, διάρκειας 60 λεπτών, σχολές γονέων σε όλες τις δημοτικές ενότητες με δέκα δίωρες συναντήσεις, ομιλίες - διαλέξεις ευαισθητοποίησης κοινωνικού συνόλου, καθώς και ένα πρόγραμμα συναισθηματικής αγωγής για παιδιά δημοτικού σχολείου, το οποίο περιλαμβάνει έξι δίωρες συναντήσεις.

Στόχος του Συμβουλευτικού Σταθμού υποστήριξης μαθητών και γονέων είναι να εντοπίσει έγκαιρα και να αντιμετωπίσει τυχόν δυσκολίες που έχουν σχέση με την ομαλή εξέλιξη των παιδιών, να ευαισθητοποιήσει και να καθοδηγήσει τους γονείς σε νέους αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας και βελτίωσης της σχέσης με τα παιδιά τους. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω συναντήσεων με εξειδικευμένους ψυχολόγους στη διάρκεια των οποίων γονείς και παιδιά μπορούν να εκφράσουν προσωπικές ανησυχίες, απόψεις, προβληματισμούς και αγωνίες, να αναζητήσουν απαντήσεις σε θέματα που τους απασχολούν και να υιοθετήσουν νέους τρόπους αλληλεπίδρασης και συμπεριφοράς.

Οι συναντήσεις (ατομικές, ομαδικές, οικογενειακές) έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και ισχύει η τήρηση του απορρήτου των πληροφοριών που επικοινωνούνται.

Όπως τονίζει η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος, ψυχολόγος Ελευθερία Πήτα «ο γονεϊκός ρόλος είναι δύσκολος και σε συνεχή εξέλιξη. Απαιτεί δεξιότητες, υπομονή και έμπνευση, ώστε κάθε γονέας να αποφασίζει και να κάνει ό,τι κρίνει κατάλληλο για την ανατροφή του παιδιού του, συνήθως έχοντας ως εφόδιο τα προσωπικά του βιώματα. Οι γονείς αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες, που τους κάνουν να νοιώθουν αβοήθητοι. Από την άλλη, η κοινωνία μας απαιτεί -και σωστά κάνει-όλοι όσοι ασχολούνται με τα παιδιά να έχουν ειδική εκπαίδευση. Οι γονείς δεν έχουν καμία ιδιαίτερη εκπαίδευση. Στη σημερινή εποχή, μία εποχή επιρροής και πειθούς, είναι απαραίτητο οι γονείς να εκπαιδευτούν έτσι ώστε να μάθουν να κατανοούν τη συμπεριφορά των παιδιών τους για να έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να τα επηρεάσουν θετικά».

«Μέσα από τον Συμβουλευτικό Σταθμό υποστήριξης γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών ακούμε τους προβληματισμούς τους. Ανταποκρινόμενοι με συνέπεια στα αιτήματα και τις ανάγκες των γονέων και των μαθητών του δήμου, συνεχίζουμε τη λειτουργία του προγράμματος και τους καλούμε όλους να συμμετάσχουν» τονίζει ο αντιδήμαρχος Παιδείας Στέλιος Αποστόλου.

Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση που διαμορφώνεται την τρέχουσα σχολική χρονιά λόγω του κορωνοϊού, οι παρεχόμενες υπηρεσίες και δράσεις του Συμβουλευτικού Σταθμού θα υλοποιηθούν κατά βάση, μέσω του διαδικτύου. Οι διαδικτυακές συναντήσεις δίνουν τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ ψυχολόγου και συμμετεχόντων και είναι εξ ίσου αποτελεσματικές στη μετάδοση γνώσης.

Πληροφορίες – Ραντεβού – Δηλώσεις συμμετοχής: Καθημερινά,  9.00-14.00

Αποστολή αίτησης συμμετοχής στο e-mail:  info@anatoliki.gr ή στο φαξ: 2310.486203

Αντιδημαρχία Παιδείας Δ. Θέρμης: 2313.300.764

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.: Ελευθερία Πήτα, τηλ: 2310. 463.930 & e-mail: info@anatoliki.gr

Δείτε το έντυπο για αιτήσεις συμμετοχής ΕΔΩ