Skip to main content

Συμβουλές για την πρόληψη της γρίπης - Σώζει ο εμβολιασμός

Η ειδική παθολόγος και διευθύντρια της Α’ Παθολογικής του Παπαγεωργίου, Μαρία Γαβρά, αναφέρει τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευούμε από τη γρίπη.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ιατρική κοινότητα καθώς πλησιάζει η περίοδος που ξεκινάει η έξαρση της γρίπης.

Συγκεκριμένα, η έξαρση της γρίπης ξεκινάει από τα τέλη Οκτωβρίου και τελειώνει περίπου στα τέλη Απριλίου με τη χειρότερη περίοδο να είναι οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την ειδική παθολόγο και διευθύντρια της Α’ Παθολογικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Μαρία Γαβρά, πως τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να προστατευθούν αμέσως κάνοντας το εμβόλιο κατά της γρίπης στο τέλος του μήνα.

Στα άτομα υψηλού κινδύνου, τα οποία μπορούν να θιγούν σοβαρότατα από τη γρίπη ανήκουν οι διαβητικοί, τα άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, οι αιματολογικά άρρωστοι, τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα, οι ογκολογικοί άρρωστοι, τα άτομα άνω των 60 ετών καθώς και ασθενείς αλλά και εργαζόμενοι μέσα σε ιδρύματα. Όλοι οι παραπάνω όχι μόνο πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν, όπως επισημαίνει η κ. Γαβρά, αλλά και να τηρούν ευλαβικά όλους τους κανόνες υγιεινής, όπως το να πλένουν τα χέρια τους πολύ συχνά, να χρησιμοποιούν αντιβακτηριδιακό όταν αυτό χρειάζεται, και να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα τους.

Τους κανόνες υγιεινής βεβαίως πρέπει να τηρούν κατά γράμμα και με μεγάλη προσοχή και τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες χαμηλού κινδύνου ενώ όλοι οι ασθενείς οφείλουν να προσέχουν τον εαυτούς του, να πίνουν πολλά υγρά και να παίρνουν βιταμίνη C καθώς και να επισκέπτονται τον γιατρό τους μόλις καταλάβουν τα πρώτα συμπτώματα.

Σύμφωνα με την κ. Γαβρά, τα βασικότερα συμπτώματα της γρίπης είναι ο υψηλός πυρετός, η μυαλγία καθώς και το αίσθημα κόπωσης και κακουχίας ενώ η διάρκεια της κυμαίνεται συνήθως από πέντε έως επτά ημέρες.

Αναφορικά με τους φόβους που έχουν κάποιοι απέναντι στα εμβόλια, η γιατρός τονίζει πως στα 20 χρόνια της καριέρας της δεν έχει δει ποτέ καμία επιπλοκή από εμβολιασμό ενώ αντιθέτω έχει δει άτομα να μπαίνουν στην εντατική εξαιτίας της γρίπης. Όπως σημειώνει η ίδια, οι επιπλοκές που αναγράφονται στα εμβόλια όντως υπάρχουν μα στη ΜΕΘ εισήχθησαν αυτοί που δεν είχαν εμβολιαστεί. «Υπερέχουν τα οφέλη του εμβολιασμού», σημείωσε.

Η γιατρός έδωσε συμβουλές και για όσους υποφέρουν από κρυολογήματα που επίσης εμφανίζονται αυτή την εποχή λέγοντας πως πρέπει να μην υπερκοπώνονται, να πίνουν πολλά υγρά, να παίρνουν βιταμίνη C και να μην υπερβάλουν με τις σταγόνες για τη μύτη ή τα φάρμακα.