Skip to main content

Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ: Απόλυτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα

Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκαν Γαλλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Πολωνία και Ιταλία - Στις 28 Αυγούστου συμβούλιο για πιθανές κυρώσεις στην Άγκυρα.

Την απόλυτη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των «27», όσον αφορά την κατάσταση που διαμορφώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, κατά την τηλεδιάσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, παρουσίασε στους ομολόγους του ντοκουμέντα για την επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας Λήμνος με τουρκική στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που κινείται το Ορούτς Ρέις.

Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη Γαλλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Πολωνία και Ιταλία.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, το ζήτημα θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης στο Βερολίνο.

Αναφερόμενος σε συνέντευξή του στα Νέα στην ενεργοποίηση του άρθρου 42 που είναι γνωστό ως «η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Νίκος Δένδιας διευκρίνισε ότι «αναλόγως των εξελίξεων, παραμένει μια επιλογή».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του Συμβουλίου, τόνισε την ανάγκη να τερμαστιστούν οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και σε ανάρτησή του στο twitter επανέλαβε την πρόταση του Βερολίνου για διάλογο μετάξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη Βιέννη.