Skip to main content

Συναγερμός από το ΔΝΤ: Αυξάνονται οι χώρες που κινδυνεύουν με χρεοκοπία

«Η υποτίμηση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών σε σχέση με το δολάριο έχει πληθωριστικές συνέπειες», δήλωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής του ΔΝΤ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι απαιτείται ταχύτερη ελάφρυνση του χρέους καθώς περισσότερα έθνη βρίσκονται αντιμέτωπα με υψηλό κίνδυνο ή και προβλήματα χρέους και αναζητούν βοήθεια.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Gita Gopinath, περισσότερες χώρες είναι πιθανό να επιδιώξουν ελάφρυνση του χρέους, καθώς το ισχυρότερο δολάριο κάνει τις αποπληρωμές πιο επώδυνες και το πρόγραμμα που έχουν τα πλούσια έθνη για να βοηθήσουν τα φτωχότερα πρέπει να είναι ταχύτερο και ευρύτερο

Περίπου το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ή ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους και περίπου 20 αναδυόμενες αγορές έχουν χρέος που διαπραγματεύεται σε δυσμενή επίπεδα, δήλωσε η Gopinath σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την Παρασκευή.

«Πιθανότατα θα δούμε περισσότερες χώρες να χρειάζονται ελάφρυνση του χρέους», είπε.

Οι αυξανόμενες τιμές έχουν οδηγήσει σε μια σειρά από αυξήσεις των επιτοκίων παγκοσμίως από τις κεντρικές τράπεζες, με επικεφαλής τις επιθετικές κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, η οποία έχει υπερτροφοδοτήσει το δολάριο. Εν τω μεταξύ, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν συγκεντρώσει ένα υψηλό ποσοστό προβληματικού χρέους που απειλεί να δημιουργήσει ένα σύνολο από κόκκινα δάνεια.

«Η υποτίμηση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών σε σχέση με το δολάριο έχει πληθωριστικές συνέπειες», είπε η Gopinath. «Αυτό καθιστά τη νομισματική πολιτική των συγκεκριμένων χωρών πολύ πιο δύσκολη και όσες έχουν δανειστεί σε δολάρια, δυσκολεύονται για την αποπληρωμή του χρέους».

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg