Skip to main content

Συναγερμός και ανησυχία στην Ελλάδα για την τουρκική λίρα

Όλα όσα διαδραματίζονται στην τουρκική οικονομία ανησυχούν και την Αθήνα, η οποία παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις.

Οι επανειλημμένες προσπάθειες στήριξης της λίρας το περασμένο έτος άφησαν την Τουρκία με επικίνδυνα χαμηλά συναλλαγματικά διαθέσιμα. Και το γεγονός γίνεται ολοένα και πιο εμφανές το τελευταίο διάστημα, μετά την μεγάλη υποχώρηση που σημειώνει το τουρκικό νόμισμα στις συναλλαγματικές αγορές. Το γεγονός έχει προκαλέσει επίσης την απελπισία των τουρκικών επιχειρήσεων, που είναι πολύ δανεισμένες σε ξένο νόμισμα, καθώς οι υποχρεώσεις τους πολλαπλασιάζονται.

Η εικόνα χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο καθώς μεσολάβησαν και δημοτικές εκλογές γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν πολλές «δυνάμεις» για να στηριχθεί η λίρα, πιέζοντας τους κερδοσκόπους που πωλούν το νόμισμα.

Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των 10ετών τουρκικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 18,5%, ακόμα και ενδοσυνεδριακά, ενώ ο δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου υποχωρεί για συνεχόμενες συνεδριάσεις, εν μέσω απωλειών, κυρίως των ενεργειακών και βιομηχανικών μετοχών. Επίσης, ο τουρκικός τραπεζικός τομέας είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος σε μία πιο αδύναμη λίρα, λόγω του σημαντικού ύψους των δανείων σε ξένο νόμισμα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως γίνεται γνωστό από το Λονδίνο, οι τουρκικές τράπεζες άρχισαν να προσφέρουν λίρες στην εκεί αγορά ενώ το επιτόκιο ανταλλαγής της λίρας στην αγορά του Λονδίνου εκτινάχθηκε έως το 1.200% λόγω του προσωρινού αυτού μέτρου στήριξης της λίρας. Πρόκειται για το υψηλότερο με διαφορά τέτοιο επιτόκιο που έχει καταγραφεί και οικονομολόγοι σημείωναν ότι αυτό δεν βασιζόταν πλέον σε πραγματικές συναλλαγές. Κι όπως είναι φυσικό, όλα αυτά ανησυχούν και την Αθήνα, η οποία παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις.