Skip to main content

Συναγερμός μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη

Εντοπίστηκαν όσοι ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη - πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού, στη Θεσσαλονίκη. Απολύμανση στο δημαρχείο.

Επί ποδός βρίσκονται ο κρατικός μηχανισμός και οι υγειονομικές αρχές της χώρας, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού σε μια 38χρονη στη Θεσσαλονίκη, η οποία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Στο μεταξύ, από χθες εξετάζονται και άλλα ύποπτα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία με τα αποτελέσματω των ελέγχων να είναι αρνητικά. Στο πλαίσιο αυτό, αρνητικό στον κορωνοϊό ήταν κρούσμα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο καθώς και ακόμη ένα κρούσμα στο ΑΧΕΠΑ. Παράλληλα, εξετάζονται άλλα δύο ύποπτα περιστατικά, ένα από στις Σέρρες σε μια φοιτήτρια και ένα από Χαλκιδική σε έναν άντρα. Και τα δύο άτομα είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία.

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται, εξάλλου, εκτός από το ΑΧΕΠΑ και το νοσοκομείο Παπανικολάου, που εφημερεύει σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Από την πρώτη στιγμή εντοπίστηκαν όσοι ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη, τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της την Κυριακή από την Ιταλία στη Θεσσαλονίκη αλλά και μέχρι τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της, όταν επέστρεψε από την Ιταλία.

Συναγερμός σήμανε και στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης το οποίο επισκέφθηκε η γυναίκα τη Δευτέρα, όπου συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο. Λήφθηκαν μέτρα για τους συμμετέχοντες στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας όπου βρέθηκε η 38χρονη. Μεταξύ αυτών που εξετάστηκαν ήταν και ο ίδιος ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ συστάσεις σε όλους όσους ήταν μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου δόθηκαν από τηλεφώνου. Συγκεκριμένα ζητήθηκε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να αποφύγουν να έρθουν σε επαφή με άτομα που βρίσκονται στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου». Ήδη από χθες γίνεται απολύμανση του δημαρχείου, ενώ ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν εντός του κτηρίου.

Παράλληλα, με κοινή απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας κλειστό παραμένει σήμερα για προληπτικούς λόγους το 105ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο φοιτά το παιδί της 38χρονης.

Διαβάστε: Κλειστό προληπτικά αύριο το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Δύο συσκέψεις σε δήμο και περιφέρεια παρουσία Κικίλια

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το κρούσμα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη τέθηκαν σε συναγερμό όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες. Ο υπουργός Υγείας Βασίλη Κικίλιας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχαν σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο υπουργός ζήτησε να τηρηθεί η ψυχραιμία και η ηρεμία καθώς και να υπάρχει σωστή ενημέρωση.

«Σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος πανικού. Το αντίθετο. Η σωστή ενημέρωση, η οργάνωση και η συνεργασία θα μπορέσουν να μας κάνουν όλους μαζί να έχουμε καλά αποτελέσματα», τόνισε ο ίδιος καλώντας τους πολίτες να ακούν επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους.

Διαβάστε: Κικίλιας:Τηρείται το πρωτόκολλο - Κανένας λόγος πανικού

«Δεν είμαστε σε καμία καραντίνα», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από μια μαραθώνια σύσκεψη στο δημαρχείο. «Απαιτείται διαχείριση χωρίς κανένα πανικό», υπογράμμισε ο δήμαρχος ενώ τόνισε ότι όλοι θα είναι ενήμεροι για τις αποφάσεις και τις μελλοντικές ενέργειες του δήμου.