Skip to main content

Συναγερμός στις υγειονομικές υπηρεσίες για το καμπ της Νέας Καβάλας

Πολλά επείγοντα περιστατικά, έγκυες και ανήλικα μεταξύ των προσφύγων από τη Μόρια. Στους 2.000 οι φιλοξενούμενοι του camp πλέον.

Περίπου 2.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται πλέον στο camp της Νέας Καβάλας Κιλκίς, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός στις τοπικές υγειονομικές (πρωτίστως) υπηρεσίες.

Αντιπροσωπεία του νοσοκομείου Κιλκίς επισκέφτηκε το κέντρο, όπου διαπίστωσε πως η κατάσταση αν μη τι άλλο απαιτεί εγρήγορση των αρχών και μεγάλη φροντίδα, καθώς ανάμεσα στους περίπου χίλιους πρόσφυγες, που κατέφθασαν από τη Μόρια, είναι πολλές έγκυες, πολλά ανήλικα, ενώ καταγράφηκαν και ορισμένα επείγοντα περιστατικά, στα οποία άμεσα επεμβαίνει το τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου. Χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια ανησυχία.

Σημαντικότερο είναι το ζήτημα της έλλειψης μεταφραστών για να αποκατασταθεί επικοινωνία με όλους τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες.

Το νοσοκομείο Κιλκίς και τα τοπικά κέντρα υγείας είναι στο σύνολό τους επί ποδός προκειμένου να παράσχουν βοήθεια και να βελτιώσουν τις συνθήκες παραμονής των προσφύγων στο camp, ενώ στο «κόκκινο» είναι διοίκηση, γιατροί, εθελοντές και κοινωνικοί λειτουργοί στο κέντρο προσφύγων.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Κιλκίς, Θοδωρής Ρεβενάκης, επισήμανε στη Voria.gr ότι «οι περίπου χίλιοι πρόσφυγες που ήρθαν είναι σε γενικές γραμμές υγιείς και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Έχουμε όμως πολλές έγκυες και πολλά ανήλικα. Αποκτήσαμε μια συνολική εικόνα και είχαμε μια πρώτη επαφή με τους ανθρώπους αυτούς, με στόχο να παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή βοήθεια όλοι μας και να υπάρχει ένας συντονισμός και μια συνεργασία, ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα. Δίπλα στο camp υπάρχει το κέντρο υγείας Πολυκάστρου και πρέπει να αποκαταστήσουμε μια καλή συνεργασία σε αυτή την έκτακτη περίπτωση, προκειμένου στο νοσοκομείο να φτάνουν τα περιστατικά που χρήζουν δευτεροβάθμιας φροντίδας. Το επίπεδο συνεννόησης των εμπλεκομένων είναι εξαιρετικό. Θα παλέψουμε όλοι μαζί ώστε με ανθρωπιά να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Έχουμε εξάλλου και πολύ καλό κλίμα συνεργασίας με τους υπεύθυνους του καταυλισμού. Οι διερμηνείς είναι το κύριο πρόβλημα επειδή είναι λίγοι και δε μιλούν φαρσί, όταν οι περισσότεροι από τους νέους πρόσφυγες προέρχονται από το Αφγανιστάν κι έτσι υπάρχει ένα ζήτημα επικοινωνίας».

Στο camp έχει γίνει προετοιμασία για τη φιλοξενία των προσφύγων, δηλαδή για σκηνές και τροφή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν οι τοπικές αρχές, οι χίλιοι πρόσφυγες θα παραμείνουν στη Νέα Καβάλα για 20 – 25 μέρες και ακολούθως θα αναχωρήσουν.