Skip to main content

Συναγερμός για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

Ποιο είναι το μείζον πρόβλημα, που στην κυβέρνηση το γνωρίζουν καλά, αλλά το απωθούν στο πίσω μέρος του μυαλού τους προσποιούμενοι ότι δεν υπάρχει.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά το πρόβλημα. Αλλά, όπως συμβαίνει συνήθως με τα προβλήματα, το απωθούν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, προσποιούμενοι ότι δεν υπάρχει. Αργά ή γρήγορα, όμως, θα το βρουν μπροστά τους. Ο λόγος αφορά στο μείζον θέμα της αποκρατικοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας, για το οποίο ο "Τειρεσίας" δεν θα κουραστεί να γράφει. Για έναν απλό λόγο: Χώρα που δεν έχει τραπεζικό σύστημα, δεν έχει οικονομία και κατ' επέκταση δεν έχει προοπτικές. Όσα μέτρα κι αν πάρει, σε όσες θυσίες και αν υποβάλει τους πολίτες - φορολογούμενους, όσα προγράμματα - μνημόνια και αν υπογράψει.

Η Ελλάδα, από τη στιγμή που επιβλήθηκαν capital controls στερείται τραπεζικού συστήματος. Όχι ότι πριν είχε (σε απόλυτο βαθμό), αλλά, όσο να 'ναι, "κάτι" γινόταν: Όλο και κάποιο δάνειο δινόταν, όλο και κάποια ρευστότητα κυκλοφορούσε. Τώρα, τα πάντα έχουν "παγώσει". Και θα παραμένουν "παγωμένα" όσο η εμπιστοσύνη για το τραπεζικό σύστημα και τις προοπτικές του δεν αποκαθίσταται. Γιατί, ακόμα και αν η κυβέρνηση πάρει τη μεγάλη απόφαση για να ανοίξει ξανά τα γκισέ, αν δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος να σπεύσουν όλοι στις τράπεζες για να "σηκώσουν" ό,τι καταθέσεις υπάρχουν ακόμα.

Κάτι τέτοιο θα συνεπάγονταν την απόλυτη καταστροφή του συστήματος. Πώς όμως θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη στο κοινό; Με την θωράκιση των τραπεζών από κεφαλαιακής απόψεως. Άρα, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει, αλλά πρέπει να "τρέξει". Για την ακρίβεια, θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015. Κι αυτό γιατί αν η ιστορία "περάσει" στο 2016, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν απροστάτευτες οι καταθέσεις άνω των 100.000, με ό,τι αυτό συνεπάγεται βεβαίως, για τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Το συμπέρασμα; Για πολλούς λόγους, μίκρο και μάκρο οικονομικούς, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Κάθε καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία, για πολλούς, αν όχι για όλους, αφού η ζωή μας περνά πλέον, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, από τα γκισέ...