Skip to main content

Συνάντηση Αναστασιάδη - Ταγιάνι για Κυπριακό και μέλλον ΕΕ

Ο Κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ε/Κ για το Κυπριακό, με έμφαση στο ζήτημα της λειτουργικότητας της λύσης, της ασφάλειας και των εγγυήσεων

Για την ατζέντα της αυριανής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ειδικότερα για την έναρξη του διαλόγου για το μέλλον της ΕΕ, συζήτησαν ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του κ. Αναστασιάδη για τη συνάντηση, σημειώνοντας πως οι δύο άνδρες  συνδέονται με χρόνια φιλίας από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, είχαν αναλυτική συζήτηση και για το μεταναστευτικό, το οποίο ως γνωστόν απασχολεί έντονα τις χώρες του Νότου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Κύπριος πρόεδρος , καθώς επρόκειτο για την πρώτη τους συνάντηση από την ανάληψη των καθηκόντων του Α.Ταγιάνι, ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κυπριακό, λεπτομερώς για τα κεφάλαια, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της λειτουργικότητας της λύσης, της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αλλά και τον ρόλο που η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίσει στην επίλυση των παραπάνω θεμάτων.

Είναι σημαντικό ότι ο Αντόνιο Ταγιάνι θεωρεί πως η ίδια η ΕΕ αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα τόσο για την λειτουργικότητα, όσο και για την ασφάλεια όλου του κυπριακού λαού.

Τέλος, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συζήτησε με τον κ. Ταγιάνι και για το πρόσφατο απαράδεκτο αίτημα της Τουρκίας για τις τέσσερις ελευθερίες, το οποίο αφορά ολόκληρη την ΕΕ και προφανώς δεν μπορεί να γίνει δεκτό.