Skip to main content

Συνάντηση Αναστασίαδη - Ζέρβα: Κοινοί αγώνες συνδέουν Κύπρο με Μακεδονία και Θεσσαλονίκη

Συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης - Τι ειπώθηκε στη συζήτησή τους

Στους κοινούς αγώνες που συνδέουν την Κύπρο με τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν στο δημαρχείο.

Με αφορμή και το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη είναι αδελφοποιημένη πόλη με τη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι ήταν μία ξεχωριστή στιγμή η συνάντησή του με τον κύριο Ζέρβα και σημείωσε: «Στην ιστορία καταγράφονται ιδιαίτεροι δεσμοί μεταξύ Κυπρίων και Μακεδονίας, Κυπρίων και Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος Έλληνας στρατιώτης που μπήκε κατά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ήταν ο τότε δήμαρχος και βουλευτής στη Λεμεσό, Χριστόδουλος Σώζος. Αλλά και αργότερα στη δεκαετία του 1940, ο Κυριάκος Μάτσης, ο γεωπόνος Κυριάκος Μάτσης, που σπούδαζε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο υπήρξε ένας εκ των σημαντικότερων ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα. Υπάρχει ένας δεσμός αγώνων Μακεδόνων και Κυπρίων, πέραν από την παρουσία χιλιάδων Κυπρίων που έχουν πάρει μόρφωση από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και άλλους δεσμούς».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι περίπου 7000 Κύπριοι μένουν μόνιμα στη Θεσσαλονίκη και άλλοι περίπου 4000 φοιτητές σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης.



Ταυτόχρονα, ο κ. Αναστασιάδης μίλησε, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, και για την προσφορά των Μακεδόνων και γενικότερα των Ελλήνων στον αγώνα της Κύπρου. «Δεν είναι μόνο οι Κύπριοι που συμμετείχαν κατά καιρούς στους αγώνες της Παλιγγενεσίας και αργότερα. Είναι και εκατοντάδες Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών που έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σας ευγνωμονούμε, σας ευχαριστούμε», τόνισε συγκινημένος ο κ. Αναστασιάδης.

«Ήταν μεγάλη η χαρά και η τιμή για τον δήμο Θεσσαλονίκης και για εμένα προσωπικά να δεχτούμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη σύζυγό του στο δημαρχείο», είπε, από την πλευρά του, ο κ. Ζέρβας και συνέχισε: «Οι δεσμοί μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κύπρου κρατάνε πολλά χρόνια, είναι πολύ βαθιά η φιλία και οι κοινοί αγώνες μεταξύ Κυπρίων και Ελλήνων και Θεσσαλονικέων. Ο δήμαρχος Λεμεσού των αρχών του 20ου αιώνα ήρθε ως εθελοντής το 1912 και παρότι είχε τη δυνατότητα να καθίσει στην Αθήνα, επέλεξε το μέτωπο κι έχασε τη ζωή του στη μάχη του Μπιζανίου. Κι αυτό είναι κάτι για το οποίο όλοι οι Θεσσαλονικείς πρέπει να ευγνωμονούμε τους αδελφούς μας Κύπριους, γιατί από πολλά χρόνια πριν συμμετέχουν όχι μόνο σε κοινούς αγώνες αλλά και στην προσπάθεια για την ανάπτυξη, τις σχέσεις και την εξέλιξη της ελληνικής φυλής. Άρα, με βαθιές ρίζες φιλίας, η Θεσσαλονίκη το "Δεν ξεχνώ", δεν το έχει απλώς ένα σύνθημα αλλά το έχει καθημερινή σκέψη και πράξη και στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε κάθε προσπάθεια και της κυπριακής Κυβέρνησης για τη δικαίωση του κοινού μας αγώνα.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν ακόμα πώς μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω οι δεσμοί στην οικονομία, στον τουρισμό, στην υγεία, αλλά και για την καθημερινότητα και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους Έλληνες φοιτητές στην Κύπρο και τους Κύπριους φοιτητές στη Θεσσαλονίκη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε έξω από το δημαρχιακό μέγαρο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τη σύζυγό του Αντρη. Τιμές απέδωσε η φιλαρμονική του Δήμου και μόλις έφτασαν στο γραφείο του δημάρχου, ο κύριος Ζέρβας οδήγησε τον κ. Αναστασιάδη στο τζουκ-μποξ που έχει τοποθετήσει στον χώρο και έβαλε τον δίσκο με το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη «χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος...», που αναφέρεται στην Κύπρο, και για λίγα λεπτά ακουγόταν ως υπόκρουση στη διάρκεια της συνάντησης.

Ο δήμαρχος χάρισε στον κύριο Αναστασιάδη μανικετόκουμπα με τη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.