Skip to main content

Συνάντηση Χατζηβαλάση με διοίκηση ΕΥΑΘ για τα θέματα του δ. Θερμαϊκού

Ο κ. Χατζηβαλάσης έθεσε το θέμα της ποιότητας του νερού του δήμου Θερμαϊκού καθώς και το ενδεχόμενο μελλοντικής εξυπηρέτησης του δήμου από την ΕΥΑΘ.

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών επαφών που πραγματοποιεί ο υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιώργος Χατζηβαλάσης, επισκέφτηκε την Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), για να ενημερωθεί πάνω στα θέματα της ύδρευσης και αποχέτευσης του δήμου Θερμαϊκού. Τον κ. Χατζηβαλάση υποδέχθηκε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Κρεστενίτης, ο οποίος ανέλαβε και την ενημέρωση του, παρουσία και του προέδρου της ΕΥΑΘ Παγίων, κ Αθανασίου Κλείτσα.

Ύδρευση

Ο κ. Χατζηβαλάσης έθεσε το θέμα της ποιότητας του νερού του δήμου Θερμαϊκού καθώς και το ενδεχόμενο μελλοντικής εξυπηρέτησης του δήμου από την ΕΥΑΘ, δεδομένου ότι οι γεωτρήσεις από τις οποίες καλύπτει σήμερα ο δήμος τις ανάγκες του, κινδυνεύουν από υφαλμύρωση, λόγω ενδεχόμενης εισόδου του θαλασσινού νερού στον υδροφόρο ορίζοντα καθώς και από νίτρωση, λόγω σταλαγής των γεωργικών λιπασμάτων.

Από την πλευρά του ο κ. Κρεστενίτης ενημέρωσε τον κ. Χατζηβαλάση, ότι προς το παρόν δεν υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της περιοχής που εξυπηρετεί η ΕΥΑΘ, λόγω της περιορισμένης ποσότητας νερού που διαθέτει. Μετά την ολοκλήρωση των έργων επέκτασης του διυλιστηρίου ύδατος, που βρίσκεται πίσω από το εργοστάσιο της ΣΙΔΕΝΟΡ, θα μπορεί να διαθέτει 40.000 κυβικά μέτρα την ημέρα ποιοτικού νερου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αυτό θα είναι εφικτό μετά από 5 χρόνια, όποτε και θα μπορεί να επεκτείνει το δίκτυο της και να φτάσει στα όρια της Θέρμης και του Θερμαϊκού. Και τότε, όμως, δεν βρίσκεται στις προθέσεις της ΕΥΑΘ η ενσωμάτωση των δικτύων ύδρευσης των δυο δήμων, αλλά η διάθεση και μόνο νερού για την εξυπηρετηση των αναγκών τους.

Αποχέτευση

Η Aineia, όπως αποκαλείται το σύστημα αποχέτευσης της Θεσσαλονικης, που εξυπηρετεί και τον Δήμο Θερμαϊκού και καταλήγει στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Αγγελοχωρίου είναι κοντά στα όρια των δυνατοτήτων της, αλλά έχει ακόμη δυνατότητες για την εξυπηρέτηση, όλων των δημοτικών ενοτήτων (συνεπώς και του Μεσημερίου). Η καθυστέρηση που παρουσιάζεται στο δίκτυο της Επανομής, τόνισε ο κ. Κρεστενίτης, οφείλεται στην προβαλλόμενες ενστάσεις από την μεριά των ιδιοκτητών και όχι σε ελλείψεις του κατασκευαστικού έργου της κεντρικής δομής.

Όσον αφορά το αποχετευτικό έργο του Μεσημερίου, το οποίο έχει συνδεθεί με την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), μέσα στην οποία προβλέπεται και η λειτουργία μιας μονάδας κομπόστ, ο κ Χατζηβαλάσης τόνισε ότι είναι αναγκαίο να αποσυνδεθούν αυτά τα δυο έργα και να εξεταστούν χωριστά, ώστε να πάψουν οι καθυστερήσεις. Εξειδικεύοντας δε τις θέσεις της παράταξης ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ τόνισε τα εξής:

Αποχέτευση Μεσημεριού

Δεν υπάρχει αμφιβολία για την αναγκαιότητα της κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου της Κοινότητας Μεσημερίου, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση. «Το έργο αυτό πρέπει να προχωρήσει άμεσα, για να ανακουφιστούν οι κάτοικοι από άποψη οικονομική, υγειονομική και περιβαλλοντική. Το ζητούμενο είναι, αν θα πρέπει να συνδεθεί στο δίκτυο της Aineia ή της ΕΕΛ. Η θέση της δημοτικής παράταξης «ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» είναι ξεκάθαρη. Από την μελέτη που τέθηκε υπ' όψη μας και τα στοιχεία που συλλέξαμε, προκύπτει ότι η σύνδεση του Μεσημερίου με την Aineia είναι οικονομικότερη. Συνεπώς, δεν είναι απαραίτητη η λειτουργία ιδιαίτερης μονάδας επεξεργασίας λυμάτων».

Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων

«Η μη αναγκαιότητα λειτουργίας ιδιαίτερης μονάδας επεξεργασίας λυμάτων δεν αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την λειτουργία της μονάδας κομποστοποίησης, η οποία προβλέπεται μέσα στην γενικότερη μελέτη. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι μια τέτοια μονάδα δεν μπορεί να εγκατασταθεί κοντά στον οικιστικό ιστό, ούτε σε κατοικημένη -έστω και αραιά- περιοχή» αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει:

»Σε επιτόπια επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε σαν ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ στο χώρο που έχει επιλέγει, διαπιστώσαμε ότι άλλα προβάλλονται στη μελέτη και άλλα ισχύουν στην πραγματικότητα.

α) Είναι προφανές ότι σε απόσταση 150 μέτρων από τον χώρο που έχει επιλεγεί για την εγκατασταση, γειτνιάζει  η πρώτη κατοικία, η οποία (ως δια μαγείας) έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη της μελέτης, όπως και ένας αριθμός άλλων κατοικιών, που δεν βόλευαν τον μελετητή.

β) Ο χώρος που έχει επιλέγει, παρουσιάζεται ως παλαιός ΧΥΤΑ υπό διαμόρφωση, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια έκταση καλλιεργημένη με σιτάρι!!! Όπως προκύπτει δε από το Κτηματολόγιο, αποτελει δωρεά κατοίκου του Μεσημερίου στην παλαιά Κοινότητα Μεσημερίου, για την ενίσχυση της λειτουργίας του Σολείου, η οποία έκταση- με τους διαδοχικούς νόμους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση- περιήλθε στην κατοχή του ενιαίου Δήμου Θερμαϊκού.

»Όλα αυτά έχουν καταγγελθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τις επάλληλες συνεδριάσεις του για την έγκριση του έργου. Παρόλα αυτά, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που συζητήθηκε στην υπ' αριθμ. 8/2017 συνεδρίαση του ΔΣ, ψηφίσθηκε από την δημοτική παράταξη του κ Μαυρομμάτη και από την παράταξη του κ Τσαμασλή, στην οποία ανήκε ο κ Παράσχου. Η εκ των υστέρων αλλαγή στάσης και η υιοθέτηση των θέσεων της ΔΡΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Ελπίζουμε όμως, η αλλαγή αυτή να υπαγορεύτηκε από την αντίληψη των πραγματικών περιστατικών και όχι για εξυπηρέτηση πρόδηλων προεκλογικών αναγκών, τόνισε ο κ. Χατζηβαλάσης.