Skip to main content

Συνάντηση Χουντή για υπαλλήλους σε αρχαιολογικούς χώρους στη Β. Ελλάδα

Τι συζήτησαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του συλλόγου υπαλλήλων υπ. Πολιτισμού Β. Ελλάδος με τον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας.

Για τα ζητήματα που υπάρχουν στη διαχείριση των αρχειοτήτων, αλλά και την έλειψη προσωπικού που δημιουργεί προβλήματα στην εξυπηρέτηση τουριστών, συζήτησαν ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, η αντιπροσωπεία της ΛΑΕ Α΄ Θεσσαλονίκης, αποτελούμενη από τη Σουλτανίδου Χριστίνα, Συντονίστρια της Ν.Ε. και Χαραλαμπίδου Δέσποινα, πρ. βουλευτή, με τους κ.κ. Παπανικολάου Σωτήρη, Πρόεδρο, και Βεργίτη Δημήτρη, Γραμματέα του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπ. Πολιτισμού Β. Ελλάδος.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας τόνισαν ότι, με τους αγώνες που αναπτύχθηκαν, ακυρώθηκε από την κυβέρνηση η μεταβίβαση των 2.330 αρχαιοτήτων στο Υπερταμείο, όμως, κατά τη γνώμη τους, παραμένει ακόμη το πολύ κρίσιμο πρόβλημα της διαχείρισης των αρχαιοτήτων, η οποία δεν θα πρέπει να ανήκει σε κανέναν άλλο, παρά μόνο στο δημόσιο, καθώς και η μεταφορά των αρχαιοτήτων στο Υπ. Πολιτισμού. Για τα ζητήματα αυτά, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Υπ. Πολιτισμού, προκειμένου να αποφασίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους. Παράλληλα, αναγνώρισαν την ιδιαίτερη συμβολή της Λαϊκής Ενότητας Θεσσαλονίκης στον αγώνα για ακύρωση της μεταβίβασης των αρχαιοτήτων, μέσα από την ανάδειξη του ζητήματος, με επιμονή και συνέπεια, από την αρχή της γνωστοποίησής του.

Τόνισαν ιδιαίτερα το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζουν σε μια σειρά ειδικότητες, όπως π.χ., η έλλειψη δεκάδων υπαλλήλων για τη φύλαξη των αρχαιοτήτων και των αρχαιολογικών χώρων, με αποτέλεσμα, πολλοί από τους χώρους αυτούς, να μην είναι επισκέψιμοι καθόλου, άλλοι να είναι επισκέψιμοι λίγες ώρες  κάθε μέρα, άλλοι χώροι να είναι ακάθαρτοι, ενώ αρκετοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να εργάζονται συνέχεια νύχτα, ενώ εργατοτεχνίτες εργάζονται ως φύλακες, για να καλύψουν όπως-όπως τα μεγάλα αυτά κενά. Έτσι, τάφοι όπως του Α. Αθανασίου, του Δερβενίου κτλ. είναι κλειστοί, ο Πύργος του Τριγωνίου, ο χώρος της Πλ. Ναυαρίνου στο κέντρο της πόλης και άλλοι φυλάσσονται περιοδικά, οι αρχαιότητες του μετρό που μεταφέρθηκαν στο Καλοχώρι φυλάσσονται από security κτλ. Είναι φανερό ότι χρειάζονται άμεσα προσλήψεις δεκάδων φυλάκων.

Επίσης, οι συμβάσεις για τα κυλικεία των αρχαιολογικών χώρων δεν έχουν ανανεωθεί εδώ και τρία χρόνια, και συνεπώς χάνει έσοδα το Δημόσιο, δεν εξυπηρετούνται για τα στοιχειώδη οι χιλιάδες τουρίστες, ενώ παράλληλα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να δοθούν με απευθείας ανάθεση.

Από την πλευρά του κ. Χουντή, τονίστηκε ότι η Λαϊκή Ενότητα πιστεύει πως με τους κοινωνικούς, συλλογικούς αγώνες, μπορούμε να πετύχουμε νίκες, και να ανατρέψουμε τις μνημονιακές πολιτικές, όπως προκύπτει και από τη νίκη που επιτεύχθηκε, σε σχέση με την ακύρωση της μεταβίβασης των αρχαιοτήτων στο Υπερταμείο.

Επίσης, ότι η Λαϊκή Ενότητα θα συνεχίσει τον αγώνα της για την ακύρωση της μεταβίβασης όλων των χιλιάδων ακινήτων του δημοσίου που μεταβιβάστηκαν, με την ίδια ΚΥΑ, στο Υπερταμείο. Παράλληλα, θα αναδείξει το ζήτημα της αναγκαιότητας πρόσληψης προσωπικού στο Υπ. Πολιτισμού, τόσο για την ανάδειξη και φύλαξη των αρχαιοτήτων και των αρχαιολογικών χώρων, όσο, και για τους όρους και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο Υπ. Πολιτισμού.