Skip to main content

Συνάντηση Χρήστου Παπαστεργίου με τη διοίκηση του ΣΕΒΕ

Στη συνάντηση συζητήθηκαν αναλυτικά τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μια ελληνική επιχείρηση για να παράξει και να εξάγει.

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Σ.Ε.Β.Ε. Δρ. Γεώργιο Κωνσταντόπουλο, τον αντιπρόεδρο του Σ.Ε.Β.Ε. και πρόεδρο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Δρ. Κυριάκο Λουφάκη και τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο κ. Παναγιώτη Χασάπη, στα γραφεία του Συνδέσμου πραγματοποίησε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Παπαστεργίου.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ο κ. Παπαστεργίου και η αντιπροσωπεία της παράταξης #ΠράξειςγιατηΜακεδονία, ενημερώθηκαν για το έργο του Σ.Ε.Β.Ε. στην υποστήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας των μελών του, στο πεδίο της έρευνας, της ενημέρωσης και της πληροφορίας, αλλά και της κατάρτισης στελεχών επιχειρήσεων.

Συζητήθηκαν αναλυτικά τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μια ελληνική επιχείρηση για να παράξει και να εξάγει, όπως η ανάγκη για προπληρωμή των απαραίτητων, για την παραγωγή, εισαγωγών, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η έλλειψη εργατικού δυναμικού γης, η δυσκολία άντλησης κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα, η υπερφορολόγηση κ.α.

Ακόμη, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν πιο ειδικά τη Μακεδονία όπως τα εμπορικά ζητήματα που ανακύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών, η κατοχύρωση εμπορικών σημάτων για τα προϊόντα της Μακεδονίας, η προώθηση και το branding των μακεδονικών προϊόντων διεθνώς, η δημιουργία αξιοποιήσιμης αγροτεχνολογίας από τα ερευνητικά ιδρύματα που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη, τα ζητήματα ανταγωνισμού-φθηνού κόστους παραγωγής από τις γειτονικές χώρες και ο ρόλος που ο θεσμός της Περιφέρειας πρέπει να έχει.

Ο Χρήστος Παπαστεργίου ενημερώθηκε επίσης για τις προτάσεις που ο Σύνδεσμος έχει επεξεργαστεί όπως η ουσιαστική λειτουργία του περιφερειακού επιμελητηρίου, η δημιουργία ενός ειδικού φορέα Ιδιωτικού Δικαίου, για την προώθηση των εξαγωγών, αλλά και την κατοχύρωση εμπορικών ονομασιών και η ενίσχυση των cluster αγροτεχνολογίας στα πρότυπα επιτυχημένων παραδειγμάτων όπως της Νέας Ζηλανδίας,  η αξιοποίηση εξειδικευμένων στις εξαγωγές ερευνητικών φορέων, όπως το Ινστιτούτο του Σ.Ε.Β.Ε. κλπ.

Ο κ. Παπαστεργίου, τέλος, δεσμεύτηκε ότι την επόμενη μέρα η περιφέρεια θα αξιοποιήσει τη γνώση και την εμπειρία των επιχειρηματικών φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας, στην κοινή δέσμευση για ανάπτυξη και δημιουργία.