Skip to main content

Συνάντηση Δανιηλίδη με εκπροσώπους της ΕΑΥΘ για τα προβλήματα αστυνόμευσης

Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών και ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ συναντήθηκαν σήμερα στο δημαρχείο και συζήτησαν για τα προβλήματα της αστυνόμευσης στον δήμο.

Να αγωνιστούν από κοινού για τα μείζονα και κρίσιμα θέματα της ελλιπούς αστυνόμευσης, της επαναστελέχωσης των αποδεκατισμένων αστυνομικών τμημάτων των συνοικιών, της καθιέρωσης αξιοκρατικού συστήματος μεταθέσεων και της πρόληψης της εγκληματικότητας, συμφώνησαν ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Θοδωρή Τσαϊρίδη και τον γενικό γραμματέα Γιώργο Χατζόπουλο, στην επίσημη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στο γραφείο του δημάρχου.

Παράλληλα, ο δήμαρχος επανέλαβε τις προτάσεις του για την ανάγκη κατασκευής νέου αναβαθμισμένου Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης-Συκεών, καθώς και την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για τη διάθεση 50.000 ευρώ για την αγορά και προσφορά δυο περιπολικών στο Α.Τ. Νεάπολης-Συκεών.

Επιπλέον, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τους εκπροσώπους της ΕΑΥΘ για τον καθημερινό τους αγώνα, ο κ. Δανιηλίδης, και ως πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, ανέλαβε την ευθύνη να στηρίξει τα «δίκαια», όπως τα χαρακτήρισε, κοινωνικά αιτήματα των οικογενειών των αστυνομικών, όπως η τοποθέτηση των παιδιών τους σε βρεφικούς, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ. Όπως, χαρακτηριστικά δεσμεύτηκε, λαμβάνοντας τις ευχαριστίες των εκπροσώπων της ΕΑΥΘ  για την πρωτοβουλία του, «Οποιοσδήποτε αστυνομικός και αστυνομικίνα, δημότης του δήμου μας, το επιθυμεί, μπορεί να εντάξει τα παιδιά του στους βρεφικούς, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ του δήμου, είτε διαθέτει voucher είτε όχι».

Σκανδαλώδεις αποσπάσεις

«11 από τους τοποθετημένους στο Α.Τ. Νεάπολης-Συκεών έχουν μετακινηθεί και απουσιάζουν, την ίδια ώρα που υπήρχε ούτως ή άλλως υποστελέχωση άλλων 15 οργανικών θέσεων που δεν έχουν καλυφθεί, ενώ ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο τμήμα της Ασφάλειας» σημειώνει ο δήμαρχος, δηλώνοντας «δικαιωμένος» μετά τη δημοσιοποίηση των επίσημων καταγγελιών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης που αναφέρουν τον σοκαριστικό και σκανδαλώδη αριθμό των συνολικά 257 αποσπάσεων στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

«Αυτή τη στιγμή από τα δύο τμήματα της Τάξης και της Ασφάλειας λείπουν, είτε από αποσπάσεις είτε από οργανικές, παραπάνω από 40 αστυνομικοί και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όσες φιλότιμες προσπάθειες και να γίνονται από το εναπομείναν προσωπικό, η αστυνόμευση να είναι ελλιπής σε έναν δήμο, του οποίου ο πληθυσμός ξεπερνά τις 100.000 ανθρώπων» σημειώνει ο δήμαρχος, ενώ όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Θοδωρής Τσαϊρίδης «ανά 8ωρη βάρδια ο δήμος Νεάπολης-Συκεών περιπολείται από ένα έγχρωμο όχημα το οποίο ουσιαστικά ασχολείται με τις κλήσεις του κέντρου, άρα ουσιαστικά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αστυνόμευση για ένα τόσο μεγάλο δήμο με τόσες ιδιαιτερότητες και τόσο μεγάλη έκταση».

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσαϊρίδης «Πάγια θέση δικιά μας είναι να περιπολούν σε κάθε δήμο 2 με 3 περιπολικά οχήματα ανά βάρδια, ώστε και να εξυπηρετούνται οι πολίτες άμεσα από την Αστυνομία και να υπάρχει αστυνόμευση και πρόληψη για την εγκληματικότητα».

Όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης «τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Ασφαλείας αποτελούν θεμέλιο λίθο της αστυνόμευσης και όσες υπηρεσιακές εκπτώσεις γίνονται, αντανακλώνται άμεσα στην δημόσια ασφάλεια. Το πρόβλημα με το δυσθεώρητο αριθμό αποσπάσεων είναι μεγάλο, χρόνιο και χρήζει εξορθολογισμού και ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης ανοίξαμε έναν κύκλο συναντήσεων και με τους δημάρχους της πόλης, ξεκινώντας με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, τον οποίο θεωρούμε συνεργάτη και υποστηρικτή και έχει ουκ ολίγες φορές βγει μπροστά για θέματα ασφάλειας τόσο του δήμου του όσο και γενικότερα της πόλης».

«Τα στοιχεία που καταθέσαμε σήμερα για τις 257 αποσπάσεις στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη σταλεί στην ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στην Ηγεσία του Σώματος, όπως και οι επίσημες προτάσεις μας, έτσι ώστε τα κύτταρα αστυνόμευσης που είναι τα αστυνομικά τμήματα και τα τμήματα Ασφάλειας να είναι πλήρως στελεχωμένα και να καταπολεμάται το έγκλημα εν τη γενέσει του κα όχι απλά να εξιχνιάζεται πλην όμως, δεν έχουμε δει ακόμα απτά αποτελέσματα» σημειώνουν.

Ακατάλληλο το Α.Τ. Νεάπολης-Συκεών

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της ακαταλληλότητας του κτιρίου του Α.Τ. Νεάπολης-Συκεών που τονίστηκε εμφατικά από τους εκπροσώπους της ΕΑΥΘ, με τον δήμαρχο να επαναλαμβάνει τις προτάσεις της δημοτικής Αρχής, που έχει πολλάκις ζητήσει από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και περιλαμβάνουν την άμεση κατασκευή νέου μεγάλου Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης-Συκεών σε καίριο σημείο, κοντά σε κεντρικό άξονα, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο στους πολίτες και από τις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες, με την ταυτόχρονη λειτουργία του Τμήματος Ασφαλείας, Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Τμήματος Τροχαίας. Όπως επεσήμανε ο κ. Δανιηλίδης «Από την αρχή υποστηρίζαμε και καταγγέλλαμε ότι το άθλιο, νοικιασμένο, πάρα πολύ παλιό κτίριο που επιλέχθηκε για τη στέγαση του νέου ενοποιημένου Α.Τ. Νεάπολης-Συκεών (το οποίο μάλιστα έχει δεχθεί και τις περισσότερες επιθέσεις από αντιεξουσιαστές), σε έναν πολύ στενό δρόμο, είναι πλήρως ακατάλληλο έως και επικίνδυνο, και ανεπαρκέστατο για τις σύγχρονες και αυξημένες ανάγκες, και το οποίο δεν τιμά ούτε τους εργαζόμενους σε αυτό ούτε και τους πολίτες που το επισκέπτονται, ενώ δεν είναι προσβάσιμο στα ΑμεΑ».

Παράλληλα, μιλώντας για την αναγκαία ταυτόχρονη ενίσχυση του εξοπλισμού όλων των Τμημάτων, ο δήμαρχος επανέλαβε την πρόθεση της δημοτικής αρχής να προβεί στην αγορά και δωρεά δυο περιπολικών αυτοκινήτων στο Α.Τ. Νεάπολης-Συκεών. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε «στον προϋπολογισμό του δήμου Νεάπολης-Συκεών για το 2021 έχει ψηφιστεί ποσό 50.000 ευρώ για την αγορά δυο υπερσύγχρονων οχημάτων και τη δωρεά τους στο Α.Τ., εφόσον υπάρξει συνάντηση, συνεννόηση και γραπτή συμφωνία με την ηγεσία του υπ. Προστασίας του Πολίτη ότι αυτά θα είναι σε 24ωρη λειτουργία αποκλειστικά και μόνο στα όρια του δήμου Νεάπολης-Συκεών».