Skip to main content

Συνάντηση Δένδια - Ερντογάν την Πέμπτη στην Άγκυρα

Ο υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει συνάντηση στην Άγκυρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας αύριο Πέμπτη στις 15.00 ώρα Ελλάδας.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την παραμονή του στην Άγκυρα, την Πέμπτη, 15 Απριλίου.

Η συνάντηση έχει προγραμματισθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, να λάβει χώρα στις 15.00 ώρα Ελλάδας.

Τον κ. Δένδια θα συνοδεύσει στην Αγκυρα και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, παρουσία που υποδηλώνει ότι οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να αναθερμάνουν και κάποιες παλιότερες συζητήσεις σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το protothema.gr, διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι κάθε συνάντηση σκοπό έχει να προετοιμάσει την επόμενη σε υψηλότερο επίπεδο. Το νόημα αυτό είχε, εκτός βέβαια όλων των άλλων, και η συνάντηση Δενδια με τον Τούρκο ομόλογό του. Το γεγονός όμως ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θέλησε να συναντηθεί με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, εκτός προγράμματος και πρωτοκόλλου, και μάλιστα πριν ο κ. Δένδιας συναντηθεί με τον κ. Τσαβούσογλου, ερμηνεύεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να στείλει μέσω του Νίκου Δένδια ένα απευθείας μήνυμα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εν τω μεταξύ, σήμερα σε μια νέα εμπρηστική ρητορική επιδόθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραμονή της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε τους τόνους και ανακοίνωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου.

«Εμείς στην ανατολική Μεσόγειο το μεγάλο μας άλμα το κάναμε με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη. Η Τουρκία με το θέμα της Λιβύης, έδειξε την αποφασιστικότητα της και στο ζήτημα των σεισμικών ερευνών και στο θέμα των γεωτρήσεων. Εμείς εκεί μπορούμε να κάνουμε και σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις. Η Ελλάδα ενοχλήθηκε διότι δεν διαθέτει τέτοια πλοία. Όμως η Ελλάδα δεν έχει και δικαιώματα στην περιοχή όπως έχουμε εμείς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτική του συνομιλία με νέους της χώρας του.