Skip to main content

Συνάντηση Δρίτσα με εργαζόμενους ΟΛΠ-ΟΛΘ την επόμενη εβδομάδα

Ο υπουργός Ναυτιλίας θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων στον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις στα δύο λιμάνια.

Το θέμα των μετατάξεων υπαλλήλων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ - που υπηρετούν στους δύο οργανισμούς με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου - σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, μέσω κοινής υπουργικής απόφασης, αναμένεται να συζητηθεί σε συνάντηση που θα έχει πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, με εκπροσώπους των εργαζομένων. Ένα βασικό θέμα που αναμένεται να θέσουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη συνάντησή τους με τον υπουργό, είναι αυτό της διατήρησης του μισθολογικού δικαιώματός τους, που έχουν αυτή τη στιγμή στους δύο οργανισμούς.

Σημειώνεται, πως μετά από έναν και πλέον μήνα απεργιακών κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, το υπουργείο Ναυτιλίας είχε πετύχει τη συμπερίληψη στον κυρωτικό νόμο της σύμβασης που ψηφίστηκε από τη βουλή, τη δυνατότητα μετατάξεων των υπαλλήλων της εισηγμένης στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αν και ο νόμος έχει ψηφιστεί από τη βουλή προβλέποντας τη δυνατότητα μετατάξεων, στο κείμενο αναφέρεται πως χρειάζεται κοινή υπουργική των υπουργείων Ναυτιλίας και Εργασίας, για να προσδιοριστούν οι όροι και προϋποθέσεις με τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μετακινηθούν στο δημόσιο.

Δυνατότητα μετάταξης των υπαλλήλων των δύο οργανισμών δίνεται και στη δημόσια αρχή λιμένος η σύσταση της οποίας βρίσκεται ήδη στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4389 27/05/2016, οι υπάλληλοι των δύο οργανισμών μπορούν με αίτησή τους, να μεταφέρονται ή να μετατάσσονται στη ΔΑΛ με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας. Αναφορικά με τις δημόσιες λειτουργίες του λιμανιού του Πειραιά - καθώς ο ΟΛΠ αυτή τη στιγμή έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη, έως ότου συσταθεί η δημόσια αρχής λιμένος - έχει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στους εργαζόμενους του ΟΛΠ, το νέο οργανόγραμμα από τη διοίκηση του οργανισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διοίκηση του ΟΛΠ σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με τους εργαζόμενους, ανέφερε ότι πρόθεσή της είναι να λειτουργούν πλέον τέσσερις διευθύνσεις: επιχειρησιακή, διοικητική, οικονομική και τεχνική.