Skip to main content

Συνάντηση Ευθυμίου με τον πρόεδρο του ΔΣΘ: «Αναγκαία η μέριμνα για δικηγόρους»

Η βουλευτής της ΝΔ ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος εν μέσω πανδημίας.

Με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στάθη Κουτσοχήνα συναντήθηκε η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου, στο πλαίσιο των δράσεων και των επαφών που πραγματοποιεί από την αρχή της πανδημίας, με στόχο την κατάθεση προτάσεων για τη υποστήριξη του κυβερνητικού έργου.

«Ως μάχιμη δικηγόρος, καθόσον ασκώ μάχιμη δικηγορία παράλληλα με τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα, γνωρίζω και κατανοώ τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της πανδημίας και της μη λειτουργίας των δικαστηρίων για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς πολλοί από αυτούς είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται κατακόρυφα. Ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών μου καθηκόντων και για την υποστήριξη του κυβερνητικού έργου, έχω υλοποιήσει δράσεις και παρεμβάσεις για τη στήριξη του νομικού κλάδου, τόσο τοποθετούμενη σχετικά από το βήμα της Βουλής, όσο και χρησιμοποιώντας το μέσο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπως έχω πράξει και για άλλους πληττόμενους από την πανδημική κρίση επαγγελματικούς κλάδους.

»Είναι αναγκαίο να ληφθεί μέριμνα για τους δικηγόρους. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να καταθέσω τις προτάσεις μου στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, για αναστολή πληρωμής στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των δικηγόρων που επλήγησαν από το δεύτερο κύμα πανδημίας, όπως αντίστοιχα είχε ληφθεί πρόνοια για το θέμα αυτό στο πρώτο κύμα πανδημίας. Παράλληλα, στον δημόσιο διάλογο για το άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων προσωπική μου εκτίμηση είναι πως εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα πρέπει να προτεραιοποιηθεί και το άνοιγμα περαιτέρω λειτουργιών της Δικαιοσύνης που δύνανται να λειτουργήσουν χωρίς ή με ρεαλιστικά ελεγχόμενη επιδημιολογική επιβάρυνση. Επιπρόσθετα, προβάλλει ως εξέχον σημαντικό θέμα και αποτελεί και δική μου προτεραιότητα το θέμα ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης, που αναμένεται να μειώσει αισθητά το χρόνο διεκπεραίωσης νομικών υποθέσεων και να ελαχιστοποιήσει τη γραφειοκρατία» δήλωσε η Άννα Ευθυμίου.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κουτσοχήνας μίλησε στη βουλευτή για τον κλονισμό που έχει προκαλέσει η πανδημική κρίση στους δικηγόρους, οι οποίοι, συγκριτικά με άλλους επαγγελματικούς κλάδους, δεν έχουν λάβει επιδοτήσεις, ενώ βρίσκονται ακόμα «σε αναίτια αναμονή για την καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ από τον Νοέμβριο 2020».

Επιπρόσθετα, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΣΘ, οι περισσότεροι δικηγόροι δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς βασική προϋπόθεση ήταν να έχουν μειωμένες απολαβές για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, γεγονός που δεν καθίσταται εφικτό για πολλούς, καθόσον ήταν το μοναδικό χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα δικαστήρια ήταν ανοιχτά και συνεπώς οι δικηγόροι εργάζονταν κανονικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουτσοχήνας ενημέρωσε τη βουλευτή για τις παροχές του ΔΣΘ στα μέλη του, όπως η απαλλαγή τους από την εισφορά στο Σύλλογο για το έτος 2020, αλλά και για τη συνδρομή του ΔΣΘ και με δικό του προσωπικό για τη λειτουργία του Κτηματολογίου για την εξυπηρέτηση των έκτακτων περιστατικών.

Παράλληλα, συζητήθηκε η αναγκαιότητα επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, διότι, όπως τόνισε ο κ. Κουτσοχήνας, οι δικηγόροι είναι από τους πρώτους κλάδους που έπαυσαν τη λειτουργία τους και στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και σύμφωνα με την εμπειρία θα επαναλειτουργήσουν πλήρως από τους τελευταίους.