Skip to main content

Συνάντηση εργασίας για τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης

Στόχος η ανάληψη πρωτοβουλιών και η καθιέρωση πρωτοκόλλου ενεργειών για την εύρυθμη λειτουργία των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης.

Με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 3 Ιουλίου 2018 και ώρα 11.00, θα πραγματοποιηθεί Συνάντηση Εργασίας με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, με πρωτοβουλία της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

«Στόχος της συνάντησης είναι η καταγραφή και η αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, η σύνθεση προτάσεων και η ανάληψη πρωτοβουλιών που θα αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης όπως, μεταξύ άλλων, η καθιέρωση πρωτοκόλλου ενεργειών, η ανάπτυξη ευρύτερων εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων επί του συγκεκριμένου πεδίου» αναφέρει ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης.

Στη Συνάντηση θα συμμετάσχουν Διευθυντές Κλινικών και Εργαστηρίων, εκπρόσωποι του Δικαστικού σώματος και της Αστυνομίας, στελέχη Δημοσίων Υπηρεσιών Υγείας, Φορέων και όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με το πεδίο της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στο νομό Θεσσαλονίκης.

Λειτουργία Εργαστήριου Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας του ΑΠΘ από την Ορεστιάδα έως τον Βόλο

Το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από τα μεταπολεμικά χρόνια. Το Εργαστήριο διενεργεί και διεκπεραιώνει ιατροδικαστικές πράξεις της Εφετειακής Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα, πραγματοποιεί εκπαιδευτικό έργο που αφορά στη διδασκαλία των μαθημάτων της Ιατροδικαστικής και του Ιατρικού Δικαίου σε προπτυχιακό επίπεδο και της Ιατροδικαστικής σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε ειδικευόμενους ιατρούς, καθώς και ερευνητικό έργο.

Στην Εφετειακή Περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας, το Εργαστήριο σε συνεργασία με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης διενεργούν κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, χίλιες (1000) νεκροψίες – νεκροτομές, εξετάζουν χίλια (1000) κλινικά ιατροδικαστικά περιστατικά, πραγματοποιούν επτακόσιες (700) τοξικολογικές αναλύσεις που αφορούν σε μεταθανάτια δείγματα, χίλιες (1000) τοξικολογικές αναλύσεις που αφορούν σε κλινικά δείγματα. Επιπλέον, πραγματοποιούν αυτοψίες χώρου, μαζί με τις αρμόδιες προανακριτικές αρχές, καταθέσεις σε προανακριτικό και ανακριτικό επίπεδο, καθώς και καταθέσεις σε δικαστήρια. Τέλος, το Εργαστήριο διενεργεί εξετάσεις DNΑ που αφορούν σε υποθέσεις πατρότητας και εμπλέκεται σε περιπτώσεις παιδικής και σεξουαλικής κακοποίησης. Οι νεκροψίες/νεκροτομές και η εξέταση των κλινικών ιατροδικαστικών περιστατικών διενεργούνται στις έδρες των δύο φορέων ή και εκτός των εδρών, όταν οι ανάγκες το απαιτούν.

Από το 2015 λειτουργεί για πρώτη φορά στο ΑΠΘ το Εργαστήριο Νεκροτομικής Παθολογικής Ανατομικής. Το Εργαστήριο διερευνά, σε παθολογοανατομικό επίπεδο, περιστατικά ιατροδικαστικού ενδιαφέροντος, από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Κομοτηνής, Λάρισας, καθώς και από τα Εργαστήρια Ιατροδικαστικής του ΑΠΘ και του ΔΠΘ. Το συγκεκριμένο εργαστήριο διεκπεραιώνει περί τις 200 υποθέσεις το χρόνο με αυξητικούς ρυθμούς.

Ιατροδικαστική & Τοξικολογία

Η Ιατροδικαστική είναι ο μοναδικός κλάδος της Ιατρικής που υπηρετεί ταυτόχρονα τη Δικαιοσύνη, τις Διωκτικές Αρχές, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα συμφέροντα του πολίτη ή της οικογένειάς του, το δημόσιο συμφέρον και την επιστήμη. Η συμβολή της είναι καθοριστική στη δίωξη του εγκλήματος και στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Η Τοξικολογία διακρίνεται στην επαγγελματική και στην περιβαλλοντική τοξικολογία. Η επαγγελματική τοξικολογία εξετάζει τους χημικούς παράγοντες που απαντώνται στον χώρο εργασίας ενώ η περιβαλλοντική ασχολείται με την ενδεχόμενη βλαπτική επίδραση χημικών ουσιών.

Η Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ (κτίριο Γραμματείας Τμήματος Ιατρικής, 2ος όροφος, έναντι κεντρικής εισόδου Π.Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ»).