Skip to main content

Συνάντηση φορέων - Μητσοτάκη: Τι ζήτησε το ΒΕΘ από τον πρωθυπουργό

Τα αιτήματα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς

Την ενεργοποίηση ενισχυτικών μέτρων για την επιχειρηματικότητα για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία, ζήτησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης.

«Έχοντας μπροστά μας ένα νέο κύμα της πανδημίας, που δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι, τελικά, το αποτύπωμα του για τη δημόσια υγεία, η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να μείνει μόνη και αβοήθητη. Ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα είναι εύκολος. Κατά συνέπεια, η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της μεταποίησης από την πολιτεία αποτελεί αδήριτη ανάγκη να συνεχιστεί για όσο καιρό απαιτηθεί» ανέφερε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, ο οποίος παρέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις του επιμελητηρίου.

«Αν η αβεβαιότητα που επικρατεί συνεχίσει να υφίσταται και τους επόμενους μήνες, αρκετές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στο δίλημμα να εξέλθουν, ή όχι από τον επαγγελματικό στίβο. Δεδομένου πως οι υποχρεώσεις συνεχώς αυξάνονται δεν αποκλείεται ο αριθμός των βιοτεχνιών που θα κατεβάσουν ρολά να αυξηθεί σημαντικά. Ως επιμελητηριακή κοινότητα καταθέσαμε εγγράφως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το αίτημα για απομείωση του χρέους των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στο πλαίσιο αντίστοιχης «συγχώρεσης» χρεών των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αίτημα το οποίο θα πρέπει να εισακουστεί» ανέφερε ο κ. Καπνοπώλης τονίζοντας πως «πρωταρχικό μέλημα θα πρέπει να είναι η σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος σε συνδυασμό με την υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων και μέτρων, που θα στοχεύει στη δημιουργία του κατάλληλου δημοσιονομικού χώρου για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, ευνοϊκό προς την ανάπτυξη».
 
Στο πλαίσιο αυτό το ΒΕΘ ζητά:  
 
-Ανταγωνιστικό και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, με χαμηλότερους συντελεστές για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να στηριχτούν οι επενδύσεις και η απασχόληση.
Μεταξύ άλλων, οι βασικότερες προτάσεις είναι οι εξής:

• νέες κλίμακες ΕΝΦΙΑ για μείωση 8% κατά μέσο όρο το 2022 και σταδιακή κατάργηση.
• πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης,
• μείωση κατά 50% αρχικά και κατάργηση εν συνεχεία του τέλους επιτηδεύματος,
• μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20% από το 24%,
• μείωση του συντελεστή των εταιρειών που συγχωνεύονται από 22% σε 11%,
καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24%, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%.
λήψη μέτρων ώστε να μπει φρένο, μέσω των αρμοδίων υπουργείων και αρχών, στις υπέρογκες αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες. Το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια επηρεάζει δραματικά τα κοστολόγια των επιχειρήσεων ενώ η μετακύλιση του κόστους αυτού στους τελικούς καταναλωτές, μέσω των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών, είναι θέμα χρόνου.
 
-Χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και συγκεκριμένα, σταδιακή μείωση από το 20% στο 10%, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του μη μισθολογικού κόστους που αποτελεί και το μεγάλο αγκάθι για τις επιχειρήσεις.
 
Ενίσχυση ρευστότητας

Αναφορικά με την ενίσχυση ρευστότητας στο υπόμνημα του το ΒΕΘ αναφέρεται πως είναι απαραίτητη «η άμεση αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, η απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής οφειλόμενου φόρου προς τις επιχειρήσεις με ηλεκτρονική θυρίδα παρακολούθησης της ημερομηνίας αποπεράτωσης του ελέγχου ή του σταδίου ελέγχου αλλά και της ακριβούς ημερομηνίας παραλαβής, η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων, με κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά και την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά».

Αναθεώρηση αναπτυξιακού μοντέλου
 
«Την ανάγκη δημιουργίας νέας εθνικής πολιτικής για τη μεταποίηση, με ανάδειξη και ενίσχυση δυναμικών κλάδων, με πολιτικές για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, με νέα στρατηγική για τη χρηματοδότηση επενδύσεων» υπογραμμίζει το ΒΕΘ τονίζοντας πως απαιτείται «η ενίσχυση των εξωστρεφών κλάδων, με τις απαραίτητες επενδύσεις σε εξοπλισμό και νέες τεχνολογίες ενώ θα πρέπει να δοθεί έμφαση:
- στις μικρές και πολύ μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις αλλά και στη διασύνδεση του αγροτικού προϊόντος με το δευτερογενή και τριτογενή τομέα
-στη στρατηγική ανάδειξη νέων δυναμικών και εξωστρεφών κλάδων 
-στη στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την εκπαίδευση, την τεχνολογία και την καινοτομία, προκειμένου να αυξηθεί η διαφοροποίηση και η προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.
-στην ενίσχυση της εκπαίδευσης σε κλάδους που υπάρχει ζήτηση και έχουμε έλλειψη προσωπικού».