Skip to main content

Συνάντηση Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς

Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, που έφθασε, χθες, στο Βερολίνο για διήμερη επίσημη επίσκεψη, εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συνάντηση κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ θα επιφέρει πρόοδο στο άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Οι δύο αξιωματούχοι - όπως υπογραμμίζεται σε τηλεγράφημα του κροατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου "Hina"- συζήτησαν για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι η Κροατία ασκεί την προεδρία το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους και η Γερμανία θα είναι η επόμενη χώρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Μέρκελ και ο κ. Πλένκοβιτς επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να βρουν λύσεις για θέματα όπως το BREXIT, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και σε θέματα που αφορούν στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προστίθεται στο ίδιο τηλεγράφημα.

Επισημαίνεται επίσης ότι μετά τη συνάντηση η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, τον ερχόμενο Μάιο στο Ζάγκρεμπ, "είναι πολύ σημαντικό (γεγονός) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις αρχικές διαπραγματεύσεις ένταξης με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία". Από την πλευρά του, ο Κροάτης πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων θα δώσει μια ρεαλιστική προοπτική στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της περιοχής, από την οποία θα διαφανεί και ο ρυθμός της ενταξιακής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Εξάλλου, ο κ. Πλένκοβιτς αναφέρθηκε στις εξαιρετικές - όπως τις χαρακτήρισε - σχέσεις της Κροατίας με τη Γερμανία, λέγοντας ότι η Γερμανία είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς οικονομικούς εταίρους της Κροατίας. Το 2019, σημείωσε ο κ. Πλένκοβιτς, 3 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Κροατία και έκαναν περισσότερες από 21 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

Υπενθύμισε επίσης ότι πέρυσι οι δύο χώρες υπέγραψαν σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Ως αποτέλεσμα, ήδη υλοποιούνται νέα οικονομικά έργα και ένα από αυτά αφορά στην επιλογή της Κροατίας ως φετινή χώρα-εταίρο της Πράσινης Εβδομάδας (Green Week) στο Βερολίνο, τη μεγαλύτερη έκθεση στον κόσμο για τα τρόφιμα, τη γεωργία και την κηπουρική, η οποία πραγματοποιείται από τις 17 έως τις 24 Ιανουαρίου.